Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για ενοίκια και μέτρα στήριξης τον Μάιο

Ποια θα είναι η «τελευταία ανάσα» πριν την προσδοκόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ποιοι μπορούν να ελπίζουν σε μηδενικό ενοίκιο και τον επόμενο μήνα, ποια είναι η εναλλακτική. Οι σχεδιασμοί για αναστολές συμβάσεων και Συν-Εργασία.

Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για ενοίκια και μέτρα στήριξης τον Μάιο

Μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο με τα ίδια κριτήρια του Απριλίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί μια ακόμα ανάσα -η τελευταία όσον αφορά το συγκεκριμένο μέτρο- στην αγορά κατά τα πρώτα βήματα της επανεκκίνησης.

Η πρόταση αυτή θεωρείται η επικρατέστερη αλλά δεν είναι η μοναδική, καθώς έχει υποβληθεί εισήγηση και για την καθιέρωση διπλής ταχύτητας ελαφρύνσεων ενοικίων, ανάλογα με το εάν άνοιξαν τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις ή όχι.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι υπέρμαχος της πρώτης επιλογής, με την υποσημείωση πως μετά τον Μάιο, οι ενοικιαστές θα πρέπει να κάνουν «το κουμάντο τους» χωρίς κρατική στήριξη, αλλά αφού έχει προηγηθεί μια δέσμη μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και τον Μάιο, καθώς για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές θα διατηρηθεί αυτούσιο για όσες ημέρες του μήνα δεν ανεβάσουν ρολά το μέτρο των 534 ευρώ, το οποίο θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα Συν-Εργασία, που παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο. Τα μέτρα στήριξης του Μαΐου κλειδώνουν αυτές τις ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα.

Το πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας περιλαμβάνει την τελευταία -με τα σημερινά δεδομένα- Επιστρεπτέα Προκαταβολή με 1 δισ. ευρώ και πρώτες πληρωμές από τη Μ. Πέμπτη, επιδότηση παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ), αυξημένη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για κλειστές επιχειρήσεις (130 εκατ. ευρώ, με τις πληρωμές αμέσως μετά την Επιστρεπτέα), ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ (στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα) και αντίστοιχα «πακέτα» για τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους.

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές πληγές της πανδημίας φτάνουν πλέον τα 15 δισ. ευρώ για φέτος και έρχονται να προστεθούν στα 24 δισ. ευρώ του 2020, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 39 δισ. ευρώ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά φαίνεται να έχουν μπλοκάρει την έξαρση της ανεργίας (15,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και των πτωχεύσεων (περισσότερες ενάρξεις επιχειρήσεων πέρυσι έναντι των διακοπών -ΓΕΜΗ), που προέβλεπαν οικονομολόγοι και αναλυτές το περασμένο έτος, με τη μεγάλη πρόκληση πλέον να εντοπίζεται στην επόμενη μέρα.

Φιλόδοξοι στόχοι

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών με την υποστήριξη ενός τεράστιου όγκου επενδυτικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συνδρομή μεταρρυθμίσεων δείχνουν όχι μόνο κλείσιμο των πληγών της πανδημίας -σε όρους ΑΕΠ- το επόμενο έτος αλλά και εδραίωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου έως το 2024, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας τους στόχους του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας αλλά και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα οποία κατατίθενται αντίστοιχα στις Βρυξέλλες έως το τέλος Απριλίου και έως το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, φέτος η κατάσταση εξελίσσεται χειρότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και η ίδια η πανδημία διαρκούν πολύ παραπάνω σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει στο 3,6% από 4,8% για φέτος, αλλά την ισχνή ανάκαμψη διαδέχεται εκρηκτική μεγέθυνση, με ρυθμό 6,2% το 2022, όταν οι επενδύσεις προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 30,3% και οι εξαγωγές κατά 13,8%.

Η ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό 4,1% το 2023 και 4,4% το 2024 προβλέπεται πως θα οδηγήσει την ανεργία στο 11,9% του εργατικού δυναμικού από 16,3% φέτος και με ενδιάμεσους σταθμούς στο 14,4% το 2022 και στο 13,2% το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v