Οι Ελληνες «σερφάρουν» καθημερινά αλλά... υστερούν σε ταχύτητα

Αποκαλυπτικά για τον Έλληνα χρήστη του διαδικτύου είναι τα τελευταία στοιχεία ερευνών. Δείχνουν ότι κάνει καθημερινή χρήση του Ιντερνετ αλλά με χαμηλές ταχύτητες!

Οι Ελληνες «σερφάρουν» καθημερινά αλλά... υστερούν σε ταχύτητα

Εννέα στους 10 κατοίκους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνει καθημερινή χρήση του Internet από το κινητό για διάφορες χρήσεις social media, σερφάρισµα κλπ.

Σύμφωνα με έρευνα της MRB για το 5G, για λογαριασμό της Wind to 95% των ερωτηθέντων κάνει καθημερινή χρήση internet από το κινητό του τηλέφωνο, μόλις το 1% κάθε 2-3 ημέρες, το 3% κάθε 3 – 4 ημέρες και το 1% λιγότερο συχνά.

Στην ίδια έρευνα τονίζεται ότι:

  • το 5G δημιουργεί θετική αποδοχή με το 62% να θεωρεί πλέον ισχυρό όφελος τη «γρήγορη και αναβαθμισμένη ταχύτητα».
  • ο Έλληνας έχει μετατρέψει το σπίτι του σε ένα HUB, µε την συνδεσιμότητα της κινητής τηλεφωνίας να έχει δομικό ρόλο!

Αν και η συνύπαρξη είναι αρμονική μέσα στην πανδημική καθημερινότητα, η ποσοστιαία κατανομή χρήσης ευνοεί το Wi-Fi που επικρατεί σημαντικά έναντι της χρήσης δεδομένων. Συγκεκριμένα στην έρευνα αναφέρεται ότι το 66% αποτελεί χρήση Wi-Fi και μόλις το 34% χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Ως πλεονεκτήματα του 5G το 70% θεωρεί την ταχύτητα (ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, μεγαλύτερος όγκος δεδομένων κλπ) ενώ το 14% τις δυνατότητες που δίνει το 5G (πρόσβαση από πολλές συσκευές, σε πολλά applications ταυτόχρονα κλπ). Στα μειονεκτήματα το 29% αναφέρει τις επιπτώσεις στην υγεία 29% και το 9% το κόστος ενώ το 8% το δίκτυο/κάλυψη.

Οι συνδέσεις broadband και η τραχύτητα

Όμως εδώ έρχονται στοιχεία που δημοσιεύει η Devolo και αφορούν τα δίκτυα και την ταχύτητα που σερφάρει ο Έλληνας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στις συνδέσεις broadband που διαθέτει.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΑΣΑ broadband statistics) σχετικά με την παγκόσμια επέκταση των οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, μόλις το 0,2% των συνδέσεων στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με οπτικές ίνες. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις υπόλοιπες 37 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση, ενώ ηγετικές θέσεις στην Ευρώπη κατέχουν η Λιθουανία και η Σουηδία με ποσοστά στα 74,61% και 68,95% αντίστοιχα.

Οι ταχύτητες

Ποιες χώρες τερματίζουν πρώτες στον αγώνα ταχύτητας; Στην απάντηση θα μας βοηθήσει η Speedtest Global Index, το εργαλείο μέτρησης των ταχυτήτων από την Ookla. Σύμφωνα με τους ειδικούς του δημοφιλούς site Speedtest.net, η Σιγκαπούρη συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση των ταχυτήτων βάση των μετρήσεων του Μαρτίου 2021 στο Speedtest Global Index. Η μέση ταχύτητα downstream για τη Σιγκαπούρη φτάνει στα 234,40 Mbps, ενώ η ταχύτητα upstream υπολογίζεται στα 222,77 Mbps. Στην παγκόσμια σύγκριση, τα νούμερα που βλέπουμε δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες. Λίγο πιο κάτω, στη 2η θέση, βρίσκεται η Ταϊλάνδη με ταχύτητες στα 230,59 Mbps.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται στην παγκόσμια κατάταξη του Speedtest Global Index, είναι η Ρουμανία με ταχύτητα download στα 210,82 Mbps και upload στα 165,57 Mbps. Οποιοσδήποτε με ταχύτητα κοντά στα 130 Mbps στην Ευρώπη μπορεί να σερφάρει γρήγορα και είναι σε καλή θέση στην παγκόσμια σύγκριση. Οι χρήστες του Internet στην Κίνα και την Ιαπωνία φτάνουν ταχύτητες στα 140-170 Mbps.

Έτσι, φτάνουμε και στη θέση της Ελλάδας που είναι αρκετά χαμηλή καθώς με μέση ταχύτητα στα 34,83 Mbps κατέχουμε την 97η θέση, μετά από την Αίγυπτο και πριν τη Τουρκία. Πέρσι, με μέση ταχύτητα τα 24,97 Mbps βρισκόμασταν στην 99η θέση, παρατηρούμε δηλαδή μια μικρή βελτίωση τόσο στην ταχύτητα όσο και στην κατάταξη. Η Κύπρος βρίσκεται στην 75η θέση με ταχύτητες στα 48,86 Mbps.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v