Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για ποιες χώρες ανοίγει από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός

Οι ταξιδιώτες από συνολικά 55 χώρες μπορούν να έρχονται στη χώρα μας χωρίς να υπόκεινται σε καραντίνα. Τι περιλαμβάνει το πρωτόκολλο εισόδου που θα ακολουθήσουν οι τουρίστες.

Για ποιες χώρες ανοίγει από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο ελληνικός τουρισμός, με συνολικά 55 χώρες να βρίσκονται στη λίστα με τα κράτη από τα οποία οι ταξιδιώτες μπορούν να έρχονται πλέον στη χώρα μας χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε 7ήμερη καραντίνα. 

Έτσι, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης ενός από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι τουρίστες από τον Καναδά, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, καθώς και από τις 4 χώρες που είναι ενταγμένες στη ζώνη Σένγκεν αλλά είναι εκτός Ε.Ε., δηλαδή, την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, θα μπορούν να ταξιδεύουν πλέον στη χώρα μας χωρίς περιορισμούς. 

Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι ταξιδιώτες από τέσσερα κρατίδια, και συγκεκριμένα το Βατικανό, το Σαν Μαρίνο, την Ανδόρα και το Μονακό.

Είχε προηγηθεί η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τουρίστες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, τη Ρουάντα και τη Σιγκαπούρη, ενώ ήδη από τις 16 Απριλίου, στο πλαίσιο του πιλοτικού ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, είχε γίνει άρση της καραντίνας για τα 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για 5 ακόμη χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σερβία.

Τι περιλαμβάνει το πρωτόκολλο εισόδου

Οι τουρίστες από τα εν λόγω κράτη μπορούν να εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς να υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ελλάδα για τις αφίξεις από το εξωτερικό, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου. Βάσει του πρωτοκόλλου, οι ταξιδιώτες:

  • Θα συμπληρώνουν τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) μία ημέρα πριν από την αναχώρησή τους για την Ελλάδα.
  • Είτε θα φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε θα έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για τη νόσο COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα (σε δεύτερο χρόνο, θα γίνονται δεκτά και τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ αντιγόνου), είτε θα φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Τα «όπλα» για το ασφαλές άνοιγμα

Εκτός από το πρωτόκολλο εισόδου και την ενεργοποίηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, του Green Pass, από την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού, τίθεται και φέτος σε λειτουργία το Σύστημα Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test. 

Επίσης, δημιουργείται ένα πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάσει των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020, εφαρμόζονται τα νέα, αναθεωρημένα πρωτόκολλα δραστηριοτήτων στον τουρισμό και επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων στον κλάδο.

Οι στόχοι για το 2021

Η επιμήκυνση της σεζόν αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, η επανεκκίνηση του οποίου σηματοδοτεί την επαναφορά της Ελλάδας στο προσκήνιο.

«Είναι εφικτός στόχος για φέτος η επιμήκυνση της σεζόν για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση που δεν θα ικανοποιηθεί το πρώτο διάστημα και ο δεύτερος είναι ότι η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνουν υψηλό ενδιαφέρον από τις εταιρείες κρουαζιέρας, οι οποίες κάνουν μια μεγάλη επανεκκίνηση με εφαλτήριο τη χώρα μας. Πέρυσι χτίσαμε με πολλή δυσκολία σχέσεις εμπιστοσύνης με τις εταιρείες αυτές. Τις βοηθήσαμε να διευθετήσουν πρακτικά ζητήματα, ήμασταν από τις χώρες που ξεκίνησαν την κρουαζιέρα πέρυσι και τους βοηθήσαμε ακόμη και με τα πρωτόκολλά τους. Συνεπώς, αναγνωρίζεται η συμβολή της χώρας μας στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας και αυτό ανταμείβεται ήδη από αυτή τη χρονιά, έστω με ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί φυσικά να αναπτυχθεί όπως τις προηγούμενες χρονιές. Τέλος, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι φέρνουν μεγάλη ζήτηση για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, ίσως και Νοέμβριο», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα δοθεί έμφαση στην ποιότητα του brand της Ελλάδας, χωρίς να τίθενται αριθμητικοί στόχοι.

Ισχυρή ζήτηση

Την ίδια στιγμή, όπως επεσήμανε ο Χ. Θεοχάρης, καταγράφεται ισχυρή ζήτηση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με την Ελλάδα να ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους, σημειώνοντας ανάκαμψη σε ποσοστό 33%, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφει ανάκαμψη 27%.

Παράλληλα, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη τριάδα των χωρών που προτιμούν οι Βρετανοί και, παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει κατατάξει τη χώρα μας στην «πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα» (σ.σ. κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται καραντίνα για όσους γυρίσουν στη χώρα τους), οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators εκτελούν κανονικά τα προγράμματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v