Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Κλειδί για το ελληνικό χρέος οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Χρειάζεται προσπάθεια υπό την έννοια των μεταρρυθμίσεων και όχι υπό την έννοια των επώδυνων μέτρων της περασμένης δεκαετίας», τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας.

Ρέγκλινγκ: Κλειδί για το ελληνικό χρέος οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στη σκιά της πανδημίας οι οποίες θα αντιμετωπιστούν μέσα από μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπάρχει απειλή επώδυνων προσαρμογών όπως αυτές της περασμένης δεκαετίας, συμφώνησαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Τίποτα δεν συμβαίνει αυτόματα» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό brain drain και διευρύνοντας την απάντησή του, σημείωσε πως «χρειάζεται προσπάθεια υπό την έννοια των μεταρρυθμίσεων και όχι υπό την έννοια των επώδυνων μέτρων της περασμένης δεκαετίας».

Κλάους Ρέγκλινγκ και Χρήστος Σταϊκούρας συμφώνησαν πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο ο επικεφαλής του ESM τοποθετεί σε καλύτερη θέση έναντι πολλών ευρωπαϊκών χωρών , καθώς το 70% αυτού συνοδεύεται από πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης ( το 55% του χρέους βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ESM ).

Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε, διαρκώς επαναλαμβάνει πως η αύξηση του ελληνικού χρέους όπως και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών ήταν αναπόφευκτη και ήταν «η σωστή απάντηση» στην κρίση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών επαναβεβαίωσε πως η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής , συμπληρώνοντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων την συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί, την άσκηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, τη μείωση των κόκκινων δανείων , την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, ιδιωτικοποιήσεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v