Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Ξανά στο τραπέζι ανάκαμψη, χρέος και Covid-19

Στη σκιά της προειδοποίησης της ΕΚΤ για τον κίνδυνο πτωχεύσεων στο στάδιο της απόσυρσης από τα προγράμματα στήριξης συναντιούνται οι υπουργοί Οικονομικών. Υπό εξέταση και η πορεία της οικονομίας της ΕΕ.

Eurogroup: Ξανά στο τραπέζι ανάκαμψη, χρέος και Covid-19

Στη Λισαβόνα βρίσκονται από σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020, που το άτυπο Eurogroup/Ecofin γίνεται δια ζώσης.

Οι υπουργοί, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές ανάκαμψης της κάθε χώρας, τα ρίσκα για αυτές με το υψηλό χρέος (Ελλάδα, Ιταλία) και να κάνουν μια νέα εκτίμηση για τον τρόπο που θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική. Καθώς το συμβούλιο είναι άτυπο, δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Και με την παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών, υπάρχει ελευθερία στις απόψεις και ανέκαθεν αυτά τα άτυπα συμβούλια είναι που «βγάζουν» ειδήσεις.

Ηδη από χθες, η ΕΚΤ έδωσε τον τόνο λέγοντας ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς ανακάμπτει από την πανδημία με υψηλό χρέος και τα προγράμματα στήριξης αποσύρονται.

Η ΕΚΤ ανησυχεί καθώς τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που ήταν απαραίτητα για την καταπολέμηση της κρίσης δημιουργούν «επικίνδυνες ανισορροπίες».

H EKT τόνισε ότι η άνιση οικονομική επίπτωση της πανδημίας σημαίνει ότι οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα σε τομείς και χώρες με υψηλότερες προϋπάρχουσες ευπάθειες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι μεν αισιόδοξη ότι οι χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει πιθανότητα «η πανδημία να αφήσει μια κληρονομιά υψηλότερου χρέους και ασθενέστερων ισολογισμών, που -εάν δεν αντιμετωπιστούν- θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομες διορθώσεις της αγοράς και χρηματοπιστωτική πίεση ή να οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης».

Κατά τ’ άλλα, η ατζέντα του Eurogroup θα συζητήσει τα εξής:

  1. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην EΕ, βάσει των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής. Αυτή η ανταλλαγή αποτελεί μέρος ενός συνεχούς διαλόγου, με στόχο την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωομάδας.
  2. Θεματική συζήτηση: Λειτουργία μηχανισμών προσαρμογής εντός της ζώνης του ευρώ - πληροφορίες από την πανδημία Covid-19. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στην πανδημία Covid-19. Το Eurogroup, τον Σεπτέμβριο του 2017 συμφώνησε να χρησιμοποιήσει την οικονομική ανθεκτικότητα ως γενικό πλαίσιο για μελλοντικές συζητήσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στο πλαίσιo αυτό, οι υπουργοί εξετάζουν μηχανισμούς προσαρμογής, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό στοιχείο της οικονομικής ανθεκτικότητας στη ζώνη του ευρώ.
  3. Θα συζητηθεί το πρόγραμμα του Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
  4. Υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιχειρησιακές πτυχές της Τραπεζικής Ένωσης. Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Andrea Enria θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα εποπτικά καθήκοντα που εκτελεί η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος θα επικεντρωθεί κυρίως στους πιστωτικούς και κλιματικούς κινδύνους και στο Brexit.

Μετά το τέλος του Eurogroup, αναμένεται να συνεδριάσει το Ecofin, όπου θα παρευρίσκονται όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και οι κεντρικοί τραπεζίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v