Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αλλαγές προωθείται ο Ηρακλής ΙΙ για τις τράπεζες

«Βελτιώσεις» θα περιλαμβάνει το νέο σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ισχυρές οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το προηγούμενο έτος. Προβληματισμός για τα NPEs της πανδημίας.

Με αλλαγές προωθείται ο Ηρακλής ΙΙ για τις τράπεζες

Την στήριξη που δίνει το σχέδιο εγγυήσεων «Ηρακλής» στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επισημαίνει στην έκθεσή της η Κομισιόν και προμηνύει ότι ο Ηρακλής ΙΙ θα έχει κάποιες βελτιώσεις ως προς τον χρόνο πληρωμής των προμηθειών λαμβάνοντας υπόψην τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και θα οδηγήσει σε μονοψήφιο δείκτη NPLs το 2022.

«Η επέκταση του συστήματος Ηρακλής αναμένεται να διευκολύνει την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021 αξιοποιώντας τις ισχυρές επιδόσεις του προηγούμενου έτους. Ηταν ο κύριος μοχλός πίσω από την σημαντική μείωση κατά 21,1 δισ. ευρώ στο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2020, φθάνοντας τα 47,5 ευρώ δισ. ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ.

Τα Νέα NPLs

Η επιτυχία, όμως, των φιλόδοξων σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η κλίμακα των νέων μη εξυπηρετούμενων εισροών δανείων, η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και συνολική πορεία της αγοράς.

Με βάση την Κομισιόν τα αρχικά σημάδια της συμπεριφοράς πληρωμής των δανείων μετά τη λήξη της αναστολής (moratorium) υποδηλώνουν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιθανώς να κινηθούν στις αρχικές προσδοκίες των τραπεζών, ωστόσο παραμένουν οι κίνδυνοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v