Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ. Θεοχάρης: Πρωτοπόρος η Ευρώπη στην ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του υπουργού Τουρισμού για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Χ. Θεοχάρης: Πρωτοπόρος η Ευρώπη στην ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού

Πρωτοπόρο στην ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού χαρακτήρισε την Ευρώπη ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), που φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί σηματωρό για την επαναφορά του κλάδου και τον καλύτερο συντονισμό του πανευρωπαϊκά.

«Ο τουρισμός μπορεί να επανεκκινήσει και έχει ήδη επανεκκινήσει. Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χ. Θεοχάρης, υπογραμμίζοντας ότι αν και η Ευρώπη έχει καταφέρει να προχωρήσει διάφορες διαδικασίες, όπως την υιοθέτηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, με ταχείς ρυθμούς, απαιτείται καλύτερος συντονισμός διεθνώς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

Ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση της χώρας στις βρετανικές Αρχές, έτσι ώστε να ληφθεί η «σωστή απόφαση» και να ενταχθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, όπως είπε, πως το τελευταίο διάστημα, μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού, παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων και αποκλιμάκωση της πανδημίας, κάτι που δικαιώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και αποδεικνύει ότι το μονοπάτι που βαδίζει η Ελλάδα είναι σταθερό.

Ο Χ. Θεοχάρης ανέδειξε για μία ακόμη φορά την αξία των εμβολιασμών και την ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσής τους και τόνισε πως η ασφάλεια και η διαρκής επαγρύπνηση (όσον αφορά την πανδημία) αποτελούν τις βασικές παραμέτρους χάρη στις οποίες τόσο το άνοιγμα του τουρισμού, όσο και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα μπορούν να έχουν διάρκεια.

«Οπλο» το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Από την πλευρά του, ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, γενικός γραμματέας του ΠΟΤ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ενέργειες που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επανεκκίνηση του τουρισμού εντός της Ε.Ε., αλλά και παγκοσμίως. «Η Αθήνα είναι το μέρος απ’ όπου κάνει την επανεκκίνησή του ο τουρισμός και η κρουαζιέρα, ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας», είπε, μεταξύ άλλων. Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υιοθέτηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως εργαλείου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις από κοινού με τα προγράμματα εμβολιασμών που υλοποιούνται ανά τον κόσμο, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη του τουρισμού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Digital Green Certificate δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος.

Ερωτηθείς για την ανάκαμψη του τουρισμού, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ τόνισε ότι η πορεία της σεζόν και η επάνοδος του τουρισμού εν γένει στα προ-COVID-19 επίπεδα θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σενάρια, ωστόσο, προέβλεψε ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά τουριστικά καλύτερη σε σχέση με το 2020.

Αναφερόμενος στους ταξιδιωτικούς διαδρόμους που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών, όπως η ΗΠΑ και η Κίνα, ο Ζ. Πολολικασβίλι τόνισε ότι δεν είναι εύκολη η δημιουργία τους και επεσήμανε ότι χρειάζονται η ανάληψη πρωτοβουλιών και εναρμονισμένα πρωτόκολλα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των τουριστών σε τρίτες χώρες.

Μάλιστα, εστίασε στην ανάγκη άρσης της καραντίνας, καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχει λογική να μπει κάποιος σε καραντίνα εάν έχει εμβολιαστεί και έχει κάνει μοριακό τεστ». Επεσήμανε δε ότι «η καραντίνα ανήκει στο παρελθόν, πρέπει να πάμε μπροστά», λέγοντας ότι πρέπει να γίνει εύκολη η ζωή των ταξιδιωτών.

Οι επόμενες κινήσεις

Με στόχο την τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, ο υπουργός Τουρισμού αναμένεται να ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ολλανδία, ενώ, όπως επεσήμανε, η ζήτηση από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχει αρχίσει να εντείνεται μέρα με τη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v