Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή και στο Σ.τ.Ε. φτάνουν οι αντιδράσεις για το νέο λατομείο στην Πεντέλη

Για επαπειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή και παραβίαση υφιστάμενων αποφάσεων αναδάσωσης και προστασίας της Πεντέλης κάνουν λόγο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τη σφοδρή αντίδραση κινήσεων πολιτών, συλλόγων αλλά και των ίδιων των Δήμων Διονύσου και Πεντέλης. Πώς η ανάπλαση του Πεντελικού γίνεται... νταμάρι!

Στη Βουλή και στο Σ.τ.Ε. φτάνουν οι αντιδράσεις για το νέο λατομείο στην Πεντέλη
  • του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η δράση προκαλεί αντίδραση κατά τον Τρίτο Νευτωνικό Νόμο. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα εκ προμελέτης περιβαλλοντικό «έγκλημα», όπως αναφέρουν τα δημοτικά συμβούλια και τοπικοί παράγοντες, το οποίο μεθοδεύεται εις βάρος των κατοίκων του Διονύσου, της Πεντέλης και των παραπλήσιων δήμων. Και μπορεί το τελευταίο να μην το λέει κανένας νόμος της Φυσικής, το αποδεικνύουν όμως τα άμεσα αντανακλαστικά των πολιτών, μπροστά στην ανακοίνωση της αναβίωσης κλεισμένων λατομείων μαρμάρου στη περιοχή Βαθειά Χούνη της Ραπεντώσας από την Μεγαλιθική ΑΒΕ.

Οι αντιδράσεις Δήμων και Κοινοτήτων

Από τη στιγμή που εγκρίθηκε ερευνητική άδεια στις 13 Απριλίου 2021, μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα μέχρι να γνωστοποιηθεί στις κοινότητες των γύρω περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κοινότητα Διονύσου συγκεκριμένα, η γνωστοποίηση έγινε εμπρόθεσμα αν και καθυστερημένα, στις 13 Μαΐου – έναν μήνα μετά δηλαδή και προτελευταία ημέρα δικαιώματος προσφυγής. Τυχαίο; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της κοινότητας ήταν ακαριαία. Αμέσως αντέδρασε με προσφυγή ο Εξωραϊστικός Σύλλογος και ακολούθησαν οι δημοτικές παρατάξεις και, τελευταίος στις 14 Μαΐου, ο δήμος Διονύσου.

Την Τρίτη 18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την επαπειλούμενη έναρξη λατομικής δραστηριότητας. Τα συγκεντρωμένα τεχνικά στοιχεία που προέκυψαν από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση τρομάζουν, όπως αναφέρουν τα μέλη, και «κρύβουν μεθοδεύσεις».

Βάσει των στοιχείων λοιπόν, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε για έναν λατομικό χώρο έκτασης 243 στεμμάτων, όμως η ενδιαφερόμενη εταιρεία που θα αναλάβει το έργο σκοπεύει να εξαπλώσει την εξορυκτική της δραστηριότητα σε συνολική έκτασης σε σχεδόν τετραπλάσιο χώρο – 912 στρέμματα.

Τι σημαίνει αυτό για την κοινότητα Διονύσου; Σύμφωνα με υπολογισμούς, η πλήρης ανάπτυξη και των πέντε λατομικών χώρων, θα φτάνει σε απόσταση 267 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της Αιολίδας στην Κοινότητα Διονύσου και όχι 1.000 μέτρα, όπως αναφέρει το σχέδιο της Μελέτης.

Επίσης, αναφέρθηκε πως το καθεστώς που διέπει την περιοχή, η οποία βρίσκεται μέσα στα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Ραπεντώσας, προκύπτει από το Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού. Η εν λόγω περιοχή, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με αποφάσεις του Δασαρχείου και ανήκει σε Λατομική Ζώνη- που όμως, κατά τον Αντιδήμαρχο, αφορά ενεργά και όχι ανενεργά λατομεία, όπως αυτό που η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευθεί.

Μια μέρα μετά, στις 19 Μαΐου, και το Κοινοτικό Συμβούλιο Διονύσου, απορρίπτει ομόφωνα τη δημιουργία λατομείων στο Πεντελικό Όρος. Σε ακόμα μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Διονύσου στις 26 Μαΐου, αναφέρθηκε πως στη μάχη κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη μπαίνουν όλο και περισσότεροι γειτονικοί Δήμοι (Κηφισιάς, Πεντέλης, Μαραθώνας, Μαρούσι κ.α.), ενώ ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης τόνισε πως: «Οι μόνες παρεμβάσεις που μπορούμε να δεχτούμε στους λατομικούς χώρους είναι αναπλάσεις, χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικών διαδρομών. Όλοι μαζί ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε και αυτό ομόφωνα κάθε απόπειρα καταστροφής του περιβάλλοντος του Πεντελικού Όρους.

Αντίστοιχου ύφους ήταν και το ψήφισμα του Συνδέσμου για την Προστασία του Πεντελικού, ο οποίος σε έκτακτη συνεδρίαση στις 29 Μαΐου, και ύστερα από εισήγηση του Προέδρου κ. Βλάσση Σιώμου, κατέληξε στο ότι το ότι το κόστος του έργου, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, σε σχέση με το όποιο ιδιωτικό επιχειρηματικό οικονομικό όφελος, θα είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος ζήτησε με ανακοίνωσή του από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη να κινήσει άμεσα την προβλεπόμενη διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών, και από τους αρμόδιους υπουργούς να βάλουν «τέρμα στην επιχειρούμενη καταστροφική, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, εκμετάλλευση».

Αξίζει να σημειώσουμε, πως αίσθηση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να ερωτηθεί σχετικά και ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος προέρχεται από το Κρυονέρι, το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι της Μεγαλιθική ΑΒΕ, της εταιρείας που θα αναλάβει τις ερευνητικές εργασίες, είναι κάτοικοι του ίδιου του Δήμου Διονύσου και ειδικότερα του Κρυονερίου.

Στις 31 Μαΐου, η διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Δήμο Διονύσου, ύστερα από συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου, προέβη σε ψήφισμα με το οποίο ζητά να αποσυρθούν άμεσα οι άδειες γεωλογικής έρευνας, με βάση το Νόμο και τις απορριπτικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και να καταργηθούν τα λατομεία της Πεντέλης, ως ανενεργά πέραν της 10ετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του λατομικού νόμου.

Κάποια από τα κύρια σημεία του ψηφίσματος:

  • Η όλη εκμετάλλευση βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους, σε δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, στις οποίες απαγορεύεται η επέμβαση κατά το άρθρο 17 παρ. 3 του Συντάγματος, μετά από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ενώ αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής του Δημόσιου Δάσους Ραπεντώσας
  • Η εκμετάλλευση επιδεινώνει την ήδη «τραυματισμένη» βιοποικιλότητα του Πεντελικού με τα 1.100 και πλέον είδη φυτών (π.χ. Silenepentelica και Centaureaatticapentelica που φύονται μόνο στην Πεντέλη), την ορνιθοπανίδα, τα αμφίβια και την άγρια ζωή
  • Δημιουργεί εξαιτίας της διακίνησης του μεγάλου πραγματικού όγκου, κυρίως αδρανών, τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
  • Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στην πλησίον ευρισκόμενη Λ. Διονύσου (μόλις περί τα 385 μ)
  • Η όποια υποσχόμενη ανάπλαση του χώρου, θα αρχίσει τουλάχιστον μετά από 25 χρόνια εργασιών. Το διατιθέμενο ποσό θα είναι μόλις 80.000 Ευρώ, ενώ αυτό το εμβληματικό όρος της Αττικής θα έχει εν τω μεταξύ, λεηλατηθεί και καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
  • Η έγκριση γεωλογικής έρευνας για την ύπαρξη μαρμάρου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε για να προχωρήσει η επένδυση με “fast track” διαδικασίες ξεπερνώντας το σκόπελο των αρμόδιων Υπηρεσιών. Σηματοδοτεί ένα νέο γύρο εκμετάλλευσης του φυσικού και ορυκτού πλούτου εις βάρος του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα του τοπικού οικοσυστήματος.

«Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πεντελικό. Τα βουνά και τα δάση είναι περιουσία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ηχηρό «όχι» ακούστηκε και από τον ίδιο τον Δήμο Πεντέλης, δια στόματος της Δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την προσβολή των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κοκκινάκη με την οποία δόθηκε άδεια ερευνητικών εργασιών, χωρίς εξόρυξη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος.

«Σήμερα καταλήξαμε να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στην λειτουργία λατομείων στο Πεντελικό, ένα μεγάλο όχι στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την έγκριση των ερευνητικών εργασιών. Ένα μεγάλο «όχι» στην έκδοση των αδειών εκμετάλλευσης, ένα μεγάλο «όχι» στην επιχειρούμενη λήψη Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το θέμα αυτό. Λέμε «ναι» στην αποκατάσταση – ανάπλαση όλων των ανενεργών λατομείων του Πεντελικού όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι από τον Δήμο Διονύσου, έχουν ληφθεί αποφάσεις να κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις αναστολής, αλλά και ακύρωσης κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που αδειδοτούν την έναρξη του λατομικού εγχειρήματος.

Το θέμα στη Βουλή με ερωτήσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών, το Κίνημα Αλλαγής έφερε πρώτο το θέμα της δημιουργίας νέων Λατομείων στη Βουλή, στις 28 Μαΐου, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «περιβαλλοντικό ανοσιούργημα που επιχειρείται στο Πεντελικό Όρος».

«Ήδη το σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει αφυπνίσει και κινητοποιήσει περιβαλλοντικούς Συλλόγους, χιλιάδες ενεργούς πολίτες, αλλά και τις Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές της περιοχής, θεωρώντας το, ως τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα», αναφέρεται στην ερώτηση την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Κατρίνης και Ευ. Λιακούλη.

Οι ίδιοι βουλευτές αναφέρουν επίσης πως «απειλείται βάναυσα η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η βιωσιμότητα της περιοχής, όχι μόνον της Κοινότητας Διονύσου και του Δήμου Διονύσου, που βρίσκονται πολύ κοντά, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου», αφού «κατ΄ αυτό τον τρόπο οδηγείται σε ένα αργόσυρτο θάνατο 44 ετών (χρόνος που προβλέπεται να λειτουργήσει η εκμετάλλευση), ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική».

Στις 2 Ιούνιου 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν νέα ερώτηση στη Βουλή, στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως «επί δικτατορίας, η εφημερίδα Απογευματινή, την οποία διηύθυνε ο αείμνηστος Αλέκος Φιλιππόπουλος ζητούσε με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο: «Να σταματήσει το ξεκοίλιασμα της Πεντέλης». Φαίνεται ότι κάποιοι σήμερα επιχειρούν να επαναλάβουν το έγκλημα, εκδίδοντας άδειες για επαναλειτουργία ανενεργών λατομείων στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, στη θέση Άνω Χούνη Ραπεντώσας στη δημοτική κοινότητα Διονύσου, σε δημόσια αναδασωτέα έκταση».

«Δεν είναι δυνατόν, το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπόσχεται ανάπλαση του Πεντελικού και το 2021 να δίνει άδειες για νέες εξορύξεις, διαγράφοντας το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του όρους», καταλήγει η ερώτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v