Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικειμενικές αξίες: Αποκαλυπτήρια για τις νέες τιμές σε 13.808 ζώνες

Αποκαλυπτήρια σήμερα για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα. Ερχονται αυξήσεις σε περίπου 6.000-7.000 περιοχές, μειώσεις σε 3.000-4.000 ζώνες. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Αντικειμενικές αξίες: Αποκαλυπτήρια για τις νέες τιμές σε 13.808 ζώνες

Μεγάλες ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών ακινήτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τον Χρήστο Σταϊκούρα να δίνει το στίγμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία και αναβολές στη σκιά της πανδημίας, οι νέες τιμές αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα στο ΦΕΚ φέροντας αυξήσεις σε περίπου 6.000-7.000 ζώνες, μειώσεις σε 3.000-4.000 ζώνες και εντάξεις 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Σταϊκούρας με την επέκταση του συστήματος σε 3.478 νέες ζώνες και τις 165 επεκτάσεις ζωνών θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες.

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» είχε αναφέρει ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2022 ενώ το αργότερο τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, μετά τις αλλαγές με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος βεβαιώνουν 2,5 δις. ευρώ έσοδα σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, τα έσοδα αυτά δεν πρόκειται να μεταβληθούν.

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει εξαιτίας των αυξημένων τιμών και των νέων περιοχών που εντάσσονται στο σύστημα σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ώστε, αν καταστεί δυνατό, ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 8% με πιθανό λίφτινγκ και στον συμπληρωματικό φόρο.

Από το 2022, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινούν να πληρώνονται από τον Μάρτιο δίνοντας τη δυνατότητα καθιέρωσης ακόμα και 10 μηνιαίων δόσεων. Όπως αποκάλυψε η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, την περασμένη εβδομάδα «οι Αρχές σχεδιάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές. Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της φορολογικής βάσης ΕΝΦΙΑ, βάσει των πρόσφατα ψηφιοποιημένων ζωνών αξίας του ευρύτερου φόρου ιδιοκτησίας. Η ευρύτερη φορολογική βάση θα επιτρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που θα νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022 με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v