Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείτε τον χάρτη με τις αντικειμενικές τιμές σε όλη την Ελλάδα

Ανοιξε η πλατφόρμα για την ανεύρευση τιμών ζώνης και τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου με ένα κλικ. Πρακτικές συμβουλές για τη χρήση της. Τα βήματα αναζήτησης μέσω του ψηφιακού χάρτη.

Δείτε τον χάρτη με τις αντικειμενικές τιμές σε όλη την Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί επίσημα σε λειτουργία ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, μια ειδική εφαρμογή των υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της οποίας κάθε πολίτης θα μπορεί να βλέπει εύκολα και γρήγορα την αντικειμενική αξία του ακινήτου του. 

Την εφαρμογή ενεργοποίησαν δοκιμαστικά τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Κάθε φορολογούμενους θα μπορεί μέσω ψηφιακού χάρτη να βλέπει την τιμή ζώνη που εφαρμόζεται σήμερα στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό του και τη νέα τιμή που ανακοινώθηκε και θα ισχύσει από τις αρχές του 2022.

Με την εφαρμογή αυτή, οι πολίτες θα μπορούν να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους. Η τιμή ζώνης αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα στοιχεία από όλη τη χώρα.

Η πλατφόρμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο δημιουργίας. Πρέπει να έχετε υπόψη ότι:

  • Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.
  • Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά, που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.
  • Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας τον μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.
  • Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στον χάρτη.
  • Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στον χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v