Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνει το ενδιαφέρον για Επαγγελματικά Ταμεία

Ποιες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Προβλέψεις για ακόμη έξι έως εννέα νέες αδειοδοτήσεις μέσα στο 2021. Στο 1,7 δισ. ευρώ έχει ήδη σκαρφαλώσει το ενεργητικό των ΤΕΑ.

Φουντώνει το ενδιαφέρον για Επαγγελματικά Ταμεία

Επιπλέον έξι με εννέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης αναμένεται να αδειοδοτηθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από τα 26 (συνολικού ενεργητικού 1,7 δισ. ευρώ) μεταξύ των 32 και των 35!

Η κίνηση του Ομίλου Eurobank να μετατρέψει σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης όλες τις υφιστάμενες ομαδικές ασφαλιστικές καλύψεις των εργαζομένων του, ακολούθησε την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως θα κινηθεί ένα ακόμη συστημικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις «ανακαλύπτουν» τα οφέλη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης τόσο για τους εργαζόμενούς τους, όσο και για τις ίδιες (εργαλείο διατήρησης στελεχών, παροχή κινήτρων σε προσωπικό και συνεργάτες).

Έτσι, σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται οι σχετικές κινήσεις του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών, του ασφαλιστικού Ομίλου Eurolife και της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Stoiximan. Πρόσφατα επίσης φάκελο προς έγκριση κατέθεσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί με το ήδη υπάρχον ΤΕΑ του Υπουργείου Οικονομικών (με στόχο την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας και την προσφορά επιπρόσθετων-συμπληρωματικών ασφαλιστικών πακέτων στα μέλη του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο αριθμός των αδειοδοτημένων ΤΕΑ θα έχει σκαρφαλώσει έως το τέλος της φετινής στα χρονιάς στα 32-35 από 26 που είναι σήμερα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού.

Σκοπός των ΤΕΑ είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των μελών τους κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής τους, μέσα από χρήματα που προέρχονται:

  1. Δωρεάν γι’ αυτούς εξ’ αιτίας των εισφορών που έχει δεσμευθεί να καταβάλει ο εργοδότης τους.
  2. Από την παρακράτηση ενός τμήματος των αποδοχών τους, το οποίο ωστόσο απαλλάσσεται πλήρως από τη φορολογία εισοδήματος (κίνητρο).
  3. Από την μακροχρόνια απόδοση του χαρτοφυλακίου κάθε ενός ΤΕΑ, η οποία γίνεται με επαγγελματικό τρόπο.

Οικονομικοί παράγοντες έχουν ως επιπρόσθετο στόχο τα ολοένα και αυξανόμενα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακές επενδύσεις χαμηλού ρίσκου προς όφελος των μελών τους, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Με ενδιαφέρον περιμένει ο κλάδος το περιεχόμενο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v