Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Ο τουρισμός θα στηρίξει το ελληνικό ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο

Διατηρεί τις υψηλές προβλέψεις της η αμερικανική τράπεζα και παραμένει αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο αλλά και για το 2022. Τι εκτιμά για το Ταμείο Ανάκαμψης, το χρέος, τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Citi: Ο τουρισμός θα στηρίξει το ελληνικό ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο

Η Citigroup πιστεύει ότι η επιστροφή των τουριστών θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου NextGenEU θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει τους κύριους στόχους του. Επισημαίνει την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υπολογίζει περίπου ότι το Ταμείο θα προσθέσει 7% στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Η τράπεζα επισημαίνει ότι δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου μειωμένων επενδύσεων και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.

Το εγχώριο σχέδιο ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% τα επόμενα έξι χρόνια, εκ των οποίων ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ περίπου είναι σε μορφή επιχορηγήσεων, εξηγεί η Citigroup. Οι επιχορηγήσεις θα δαπανηθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων και έργων για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση των κτιρίων και την παροχή στήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Την ίδια στιγμή, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με συνθήκες και όρους αγοράς (ΣΔΙΤ), προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος ως προς το ΑΕΠ.

Ο βασικός και ξεκάθαρος κύριος στόχος του Ταμείου είναι η επανεκκίνηση των εγχώριων και των ξένων επενδύσεων και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά από μια δεκαετία μειωμένων επιδόσεων σε όρους επενδύσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης των επενδύσεων και των έργων, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Τέλος, η αμερικανική τράπεζα δεν αλλάζει τις βασικές της εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας σε σχέση με την έκθεση του προηγούμενου μήνα. Περιμένει 4,1% φέτος και 6,5% το 2022.

Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να διαμορφωθεί στο +1,5% φέτος και στο +3,2% το 2022, ενώ η συνολική ζήτηση στο +3,9% φέτος και 4,2% το 2022. Οι εξαγωγές αναμένεται να επιδείξουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης με +15% φέτος και +17% το 2022, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν οριακά φέτος +0,4% και +9,3% το 2022.

Η ανεργία θα αυξηθεί φέτος στο 16,9% από 16,6% πέρυσι και θα υπάρξει ισχυρή αποκλιμάκωση το 2022 στο 14,2%. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ από το 211,7% το 2020 θα υποχωρήσει οριακά στο 210,2% φέτος και θα αποκλιμακωθεί περισσότερο το 2022, στο 199,7%. Το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ισοζύγιο θα παραμείνουν ελλειμματικά σε όλη την περίοδο αναφοράς, με το πρωτογενές έλλειμμα στο 5,2% φέτος και στο 1,8% το 2022 και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,1% φέτος και στο 4,4% το 2022.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι αρνητικό της τάξεως των 3,9 και 5,9 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2022 ή 2,2% και 3,1% ως ποσοστά του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v