Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Ηλιόπουλος: Το τζογάρισμα συντάξεων και εισφορών θα το πληρώσει όλη η κοινωνία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το ασφαλιστικό σύστημα του “ατομικού κουμπαρά” είναι ένα μοντέλο που κυριαρχεί στην Ευρώπη.

Ν. Ηλιόπουλος: Το τζογάρισμα συντάξεων και εισφορών θα το πληρώσει όλη η κοινωνία

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να τζογάρει συντάξεις και εισφορές, φέρνοντας κέρδη για λίγες ασφαλιστικές εταιρείες και ζημιές για την κοινωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «RealFM 97.8».

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το ασφαλιστικό σύστημα του “ατομικού κουμπαρά” είναι δήθεν ένα μοντέλο που κυριαρχεί στην Ευρώπη, επισήμανε ότι «το μοντέλο αυτό δεν υπάρχει στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Αυστρία και την Ιταλία, εκτός κι αν η Ευρώπη του κ. Χατζηδάκη δεν περιλαμβάνει αυτές τις χώρες».

«Στην Ελλάδα οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων, στο πλαίσιο του συστήματος αλληλεγγύης των γενεών. Αν λοιπόν αφαιρέσεις ένα κομμάτι των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, αυτό προφανώς δημιουργεί ένα κενό», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ερευνητή κ. Σάββα Ρομπόλη αυτό το κενό ξεπερνάει τα 2,5 δις το χρόνο, κάτι που αποτελεί κόστος για το δημόσιο και θα το πληρώσουμε όλοι μας». «Εκτός του ότι υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να περικοπούν οι σημερινές συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει κάθε χρόνο να έχει ένα “λεφτόδεντρο” ώστε να καλύπτει τα κέρδη των ιδιωτικών ασφαλιστικών», πρόσθεσε.

«Ατομικός κουμπαράς σημαίνει απλά ότι οι νέοι εργαζόμενοι γίνονται με το στανιό επενδυτές. Οι εισφορές και οι συντάξεις τζογάρονται και μπαίνουν σε ένα επενδυτικό ρίσκο», ανέφερε, λέγοντας ότι «στο παρελθόν τέτοιες απόπειρες έφεραν τραγικά αποτελέσματα». «Υπάρχουν και ελληνικά παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες χρεοκόπησαν και οι ασφαλισμένοι δεν πήραν ούτε φράγκο», υπενθύμισε.

Σχετικά με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «με βάση τις επίσημες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο μέχρι το 2070». «Το επιχείρημα περί μη βιωσιμότητας του συστήματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και υποκρύπτει τη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης», διεμήνυσε.

Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική αυτοθαυμασμού», υπενθυμίζοντας ότι «ήταν 3 Ιουνίου όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως η χώρα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού». «Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πλήρως εμβολιασμένο είναι αυτή τη στιγμή το 37,4% των πολιτών, κάτι που φυσικά απέχει πάρα πολύ από το 70%, το οποίο τα κυβερνητικά στελέχη μας έλεγαν ότι θα έχουμε φτάσει στις αρχές του καλοκαιριού», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Όταν έχεις πέσει έξω περίπου 30%, κάποιος ευθύνεται και η κυβέρνηση χρειάζεται να απαντήσει ποιος ευθύνεται», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι «καλό θα ήταν κάποια στιγμή επιτέλους η ΝΔ να απαντήσει στο απλό ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και καιρό, για ποιο λόγο η Ελλάδα –με βάση τις αποκαλύψεις του Politico- προμηθεύτηκε 2 εκ. λιγότερα εμβόλια σε σχέση με αυτά που δικαιούταν από την εταιρεία Moderna».

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπερπενδύει σε μια αισιοδοξία, προσπαθώντας να σώσει με αυτόν τον τρόπο τον τουρισμό, δεν λαμβάνει κανένα από τα αναγκαία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως είναι η διαγραφή μέρους του χρέους που έχει “γεννηθεί” μέσα στην πανδημία και  η ρύθμιση του υπολοίπου σε ένα σχήμα 120 δόσεων αλλά και η εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών, επισήμανε πως «είναι σημαντικό ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο πολιτικής συζήτησης, πως μετά την πανδημία δεν πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αν και κάποιοι -όπως η γερμανική πλευρά- το επαναφέρουν». «Από την πλευρά μας, ως κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να οικοδομηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο από κοινού με τις δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε σε πολιτικές λιτότητας μετά την πανδημία», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v