Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 30% στα στεγαστικά δάνεια βλέπουν οι τράπεζες

Αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας με λήψη στεγαστικού δανείου βλέπουν οι τράπεζες. Πρώτη η Eurobank εδραίωσε το σταθερό επιτόκιο. Στα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να «κλειδώσει» η αγορά στα τέλη του έτους. Οι τρεις παράγοντες που ωθούν την αύξηση και τι ζητούν οι δανειολήπτες.

Αύξηση 30% στα στεγαστικά δάνεια βλέπουν οι τράπεζες

Με αύξηση 30% εκτιμάται ότι θα «τρέξουν» οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων το 2021 σε σχέση με το 2020 και επιπλέον ώθηση αναμένεται να δώσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ισχύς της οποίας ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Εφόσον επιτευχθεί η αύξηση του 30%, η συνολική αγορά των στεγαστικών δανείων θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020, μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημικής κρίσης.

Η τράπεζα που άνοιξε εκ νέου μετά από μία δεκαετία τον χορό των στεγαστικών δανείων είναι η Eurobank, η οποία στα τέλη του 2019 έθεσε ξανά στο επίκεντρο την αγορά της στεγαστικής πίστης, λανσάροντας τα νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, προσφέροντας στους πελάτες χαμηλή σταθερή δόση ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου, χωρίς κόστος πρόωρης εξόφλησης.

«Πλέον η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών μας, περίπου το 90%, επιλέγει πρόγραμμα σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου ή για μία αρχική μακροχρόνια σταθερή περίοδο (π.χ. 15 ή 20 έτη), εξασφαλίζοντας σταθερή δόση σε βάθος χρόνου και αποφεύγοντας αρνητικές εκπλήξεις στον οικογενειακό προγραμματισμό», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη πηγή της Eurobank.

Παράγοντες ώθησης

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η έξοδος από την πανδημική κρίση, η οριστικοποίηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς και τα νέα σημαντικά οικιστικά έργα που έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης κυρίως στην Αθήνα «συντελούν στην αναζωπύρωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και στην αύξηση του ενδιαφέροντος για νέα στεγαστικά δάνεια τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση».

Ειδικά οι νέες αντικειμενικές αξίες διαφαίνεται ότι επισπεύδουν την αναζήτηση ακινήτων για αγορά από τους εν δυνάμει δανειολήπτες καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι τιμές θα είναι υψηλότερες, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα είναι σε λογικά επίπεδα καθώς μεγάλο μέρος των ακινήτων φέρει βάρη (φορολογικά, παρατυπίες κ.ά.), τα οποία με βάση τη γραφειοκρατία είναι δύσκολο να εξαλειφθούν μέσα σε έξι μήνες, μέχρι δηλαδή στο τέλος του έτους.

Επιλέγουν σταθερό επιτόκιο

Η τάση της χορήγησης στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο έχει επικρατήσει στην ελληνική τραπεζική αγορά και πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερά επιτόκια, καθώς σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, περισσότεροι από το 70% των δανειοληπτών (σ.σ. του συνόλου της αγοράς) επιλέγει αυτόν τον τύπο επιτοκίου.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν στο Euro2day.gr ότι το προφίλ του σημερινού δανειολήπτη στεγαστικού δανείου έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με εκείνο που ίσχυε στη δεκαετία του 2000, όταν δεν τηρούνταν το μέτρο τόσο από την πλευρά του δανειολήπτη όσο και από την πλευρά των τραπεζών.

Το προφίλ των νέων στεγαστικών

- Το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης επί της εμπορικής αξίας των ακινήτων εξασφάλισης ανέρχεται στο 80% (Loan-to-Value), ενώ ο μέσος όρος χρηματοδοτήσεων ανέρχεται περίπου στο 70% στα δάνεια αγοράς κατοικίας.

- Περίπου το 70% των νέων στεγαστικών δανείων χορηγείται με σκοπό την αγορά κατοικίας, ενώ το υπόλοιπο 30% για την κατασκευή ή επισκευή υφιστάμενης κατοικίας.

- Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πελάτες που αιτούνται στεγαστικό δάνειο τα τελευταία έτη διαθέτουν ικανοποιητικό πιστωτικό προφίλ, το οποίο αποτυπώνεται και σε υψηλό ποσοστό εγκρισιμότητας, που μπορεί να φθάνει και το 80%.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v