Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία της Vivartia για τα συσσίτια των προσφύγων

Σεπτέμβριο οι υπογραφές για τη Συμφωνία-Πλαίσιο, με μέγιστη εκτιμώμενη αξία στο σύνολο των συμβάσεων 823,67 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία της Vivartia για τα συσσίτια των προσφύγων

Προσωρινός ανάδοχος σε πέντε από τα έξι τμήματα του δημόσιου διαγωνισμού για τα συσσίτια των προσφύγων αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών της Vivartia, Hellenic Catering και Olympic Catering, με τις εταιρείες catering Γευσήνους ΑΒΕΕ, Γευσήνους ΕΠΕ και Ελαΐτης.

Η κοινοπραξία είναι η μόνη ανάδοχος στο τμήμα του διαγωνισμού που αφορά τη Νότια Ελλάδα (εκτιμώμενος αριθμός σιτιζόμενων 12.000), με προσφορά 120,5 εκατ. ευρώ και μειοδότησε στις άλλες πέντε συμβάσεις.

Ειδικότερα στη Λέσβο (6.000 σιτιζόμενοι), η οικονομική προσφορά ανέρχεται σε 60,006 εκατ. ευρώ έναντι 60,268 εκατ. ευρώ της ανταγωνίστριας κοινοπραξίας Αφοί Κομπατσιάρη - Τοπ Κραφτ. Στη Χίο (3.000 σιτιζόμενοι) η κοινοπραξία Hellenic Catering, Olympic Catering, με τις εταιρείες catering Γευσήνους ΑΒΕΕ, Γευσήνους ΕΠΕ και Ελαίτης πρόσφερε 30,003 εκατ. ευρώ έναντι 30,134 εκατ. ευρώ της Κομπατσιάρη - Τοπ Κραφτ ενώ ανάλογο ποσό πρόσφερε η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Vivartia για τη Σάμο (3.000 σιτιζόμενοι), έναντι 30,09 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας Πιέτρης - Αφοί Μπούντρη - Αμβροσία Catering - Αθανάσιος Θεολόγος Σκορδάλης και έναντι 30,134 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας Αφοί Κομπατσιάρη - Τοπ Κραφτ.

Στα Λοιπά Νησιά (5.000 σιτιζόμενοι) η κοινοπραξία Hellenic Catering, Olympic Catering, Γευσήνους ΑΒΕΕ, Γευσήνους ΕΠΕ και Ελαίτης πρόσφερε 50,005 εκατ. ευρώ έναντι 50,224 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας Αφοί Κομπατσιάρη - Τοπ Κραφτ. Σημειώνεται ότι η Αφοί Κομπατσιάρη - Τοπ Κραφτ είναι η μόνη ανάδοχος σε ένα τμήμα του διαγωνισμού, αυτό που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα (αριθμός σιτιζόμενων 12.000), προσφέροντας 120,537 εκατ. ευρώ.

Τόσα πρόσφερε και η κοινοπραξία των εταιρειών της Vivartia με τη Γευσήνους και την Ελαίτης στη Νότια Ελλάδα ενώ αθροιστικά οι προσφορές της κοινοπραξίας στον διαγωνισμό ανέρχονται στο ποσό των 290,55 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές ανά μερίδα κυμάνθηκαν από 6,85 έως 6,88 ευρώ.

Οι παραπάνω κοινοπραξίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου. Θα αποφανθεί σχετικά το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή ενώ η υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι το τυπικό της διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου, αν και πέρα από το τμήμα της Βόρειας Ελλάδας, στις υπόλοιπες συμβάσεις η ένωση εταιρειών της Vivartia εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, έχοντας καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά συνολικά 41.000 σιτιζόμενους και η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας ανά έτος είναι 102,959 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο ή σε τμήματα της σύμβασης (σίτιση συγκεκριμένων δομών εκ των 6 συνολικά). Η μέγιστη εκτιμώμενη αξία του συνόλου των συμβάσεων που προβλέπεται να συναφθούν για όλα τα τμήματα της Συμφωνίας-Πλαίσιο ανέρχεται στο ποσό των 823,67 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη σίτιση προσφύγων, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού, απαιτείται να έχουν μια σειρά από πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας και εμπειρία επιτυχούς εκτέλεσης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών παρασκευής και διάθεσης ζεστών γευμάτων (cook and serve). Εξάλλου, τα φαγητά θα φτάνουν στις δομές σε ισοθερμικά κουτιά μεταφοράς, σε ειδικές θερμοκρασίες, συγκεκριμένο βάρος ανά μερίδα, θα πρέπει να παρασκευάζονται την ίδια ημέρα -με ένα γεύμα να παραδίδεται φρεσκομαγειρεμένο και να φτάνει συγκεκριμένες ώρες στους σιτιζόμενους. Ο ανάδοχος υποχρεούται επίσης να έχει πάντοτε επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό για την πλήρη εξυπηρέτηση των σιτιζομένων, να υπακούει σε συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής κ.ο.κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v