Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εστίαση-Διασκέδαση: Μόνο καθήμενοι και εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους

Το φετινό είναι καλοκαίρι καθημένων, ο ιός δεν αφήνει κανένα περιθώριο, υπογράμμισε ο υπουργός. Δικαίωμα επιλογής στους επιχειρηματίες για τους ανοιχτούς χώρους. Βαριές κυρώσεις για τους παραβάτες. Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με την εφαρμογή Covid Free.

Εστίαση-Διασκέδαση: Μόνο καθήμενοι και εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους

Εως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Το φετινό είναι καλοκαίρι καθημένων, ο ιός δεν αφήνει κανένα περιθώριο, υπογράμμισε.

Ολοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση αυτού του μέτρου, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν σε χώρους όπου ήταν πολύ έντονος ο χορός και η σωματική επαφή.

Από τις 16 Ιουλίου ως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα, μπορούν να λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με την τήρηση των μέτρων για αποστάσεις. Όλα τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν στην εστίαση.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν αν θα είναι αμιγώς για εμβολιασμένους είτε μεικτοί.

Αθλητικοί αγώνες και γήπεδα: Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με εμβολιασμένους, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%. Το 5% θα μπορούν να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε σελφ τεστ και δήλωση γονέα. 25.000 θεατές για τα ανοιχτά γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα είναι το ταβάνι.

Εργασία: Σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Ένα από τα τρία σηματάκια που μπορούν να κατεβάσουν οι εργοδότες από το gov.gr (εκτός των δύο σημάτων για αμιγείς και μεικτούς χώρους) θα ενημερώνει τους πελάτες ότι όλο το προσωπικό είναι εμβολιασμένο.

Στρατεύσιμοι και μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.

Τα πρόστιμα 

Στην πρώτη παράβαση, για τα  καταστήματα εμβαδού

Για τα καταστήματα εμβαδού >200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τη 2η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Για την 3η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες. Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

«Η πορεία οικονομίας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Από τη συμπεριφορά καθενός θα κριθεί το αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες. Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται σε όλες τις χώρες και δεν αποτελούν κάποιου είδους ιδιοτροπία της κυβέρνησης, είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα δείξουμε την καλή διάθεση και θα περάσουμε και τον σκόπελο αυτό».

Εφαρμογή-κλειδί

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιέγραψε την εφαρμογή-κλειδί για την υλοποίηση των μέτρων, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο covidfree.gr. Ουσιαστικά αυτή, όπως είπε, «επαληθεύει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα ούτε ιστορικό επαληθεύσεων. Έχει τρία επίπεδα, το πράσινο αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, το κίτρινο αν υπάρχει πιστοποιητικό τεστ και το κόκκινο αν είναι λάθος ή ψεύτικο το πιστοποιητικό».

Αναλυτικότερα, όπως είπε ο υπουργός, η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη από τις 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών Covid καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών Covid δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από Covid

Κίτρινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο - σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού - 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης - έως και 6 μήνες μετά

Rapid test - 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test - 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v