Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει ο high end τουρισμός στην Ελλάδα

Υψηλή ζήτηση καταγράφεται για τις πολυτελείς βίλες και τα πεντάστερα resorts. Οι πληρότητες σε Μύκονο και Σαντορίνη και η παράταση της τουριστικής σαιζόν ως το... Νοέμβριο. Πού κυμαίνονται οι τιμές σε 11 περιοχές της χώρας.

Ανακάμπτει ο high end τουρισμός στην Ελλάδα

Υψηλή πληρότητα καταγράφουν το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου οι πολυτελείς βίλες και τα πεντάστερα resorts της χώρας, με τον high end τουρισμό να επιδεικνύει ιδιαίτερες αντοχές και να φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος που θα ανακάμψει από την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ζήτηση τόσο για τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όσο και για τις ανεξάρτητες luxury κατοικίες που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb έχει χτυπήσει «κόκκινο» για την περίοδο υψηλής τουριστικής ζήτησης, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, υψηλή πληρότητα σημειώνεται και για τους μήνες του φθινοπώρου, αποτυπώνοντας την τάση των τουριστών να ταξιδέψουν ακόμη και τον Νοέμβριο, παρατείνοντας τη φετινή σεζόν.

Ανάρπαστες έχουν γίνει οι βίλες με ιδιωτική πισίνα στη Μύκονο, με την πληρότητα να αγγίζει το 98% για τον Αύγουστο, το 86% για τον Σεπτέμβριο και το 82% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Συνολικά, εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 2.046 καταλύματα στο Νησί των Ανέμων. Μένει βέβαια να φανεί το αποτύπωμα των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Στη Σαντορίνη, οι προκρατήσεις για τον Αύγουστο καλύπτουν το 98% των πολυτελών ιδιωτικών βιλών που διαθέτουν πισίνα, ενώ στο 95% κυμαίνεται η πληρότητα για τον Σεπτέμβριο και στο 94% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων να ανέρχεται βάσει στοιχείων της AirDNA στα 2.189.

Οι τιμές μίσθωσης των κατοικιών στα δύο δημοφιλή κυκλαδίτικα νησιά είναι κατά 20%-25% μειωμένες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ιδιαίτερα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση και για τη Σκιάθο, όπου η πληρότητα στις πολυτελείς κατοικίες βρίσκεται στο 99% για τον Αύγουστο, στο 95% για τον Σεπτέμβριο και στο 94% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τις τιμές να κυμαίνονται στα επίπεδα του 2019. Η Σκιάθος διαθέτει 275 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και η Σκόπελος, στην οποία η πληρότητα για τον Αύγουστο προσεγγίζει το 100%, και το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κυμαίνεται από 90% έως 92%, διαθέτει 371 ακίνητα προς βραχυχρόνια ενοικίαση μέσω διαδικτύου.

Σχεδόν γεμάτα είναι τα πολυτελή καταλύματα που βρίσκονται στην Πάρο, με την πληρότητα να αγγίζει το 99% για τον Αύγουστο και το 91% για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και στη Λευκάδα, στην οποία η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 86% και 97% για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, καθώς και στη Ζάκυνθο, όπου η ζήτηση καλύπτει το 97% των διαθέσιμων κατοικιών για τον Αύγουστο, το 92% για τον Σεπτέμβριο και το 86% για τον Οκτώβριο. Οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Ζάκυνθο και Λευκάδα ανέρχονται σε 1.521 και 1.145 αντίστοιχα.

«Πολλοί θα είναι οι ταξιδιώτες που και φέτος, όπως και πέρυσι, θα προτιμήσουν να μισθώσουν αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο εν μέσω της πανδημίας», εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο Euro2day.gr. «Βέβαια, τα διαθέσιμα πολυτελή καταλύματα δεν είναι πάρα πολλά, γι’ αυτό και η πληρότητα είναι τόσο υψηλή», προσθέτουν.

Πάνω από το 90% κυμαίνεται η πληρότητα και στις luxury βίλες στη Ρόδο για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα βρίσκεται η διαθεσιμότητα και στα Χανιά. Οι προκρατήσεις καλύπτουν το 98% των πολυτελών καταλυμάτων στην κρητική πόλη τον Αύγουστο, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 92% τον Σεπτέμβριο και στο 89% τον Οκτώβριο.

Την τιμητική τους φαίνεται ότι θα έχουν και φέτος οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, με αιχμή τη Χαλκιδική και τη Μεσσηνία. Στην Κασσάνδρα η πληρότητα τον Αύγουστο αγγίζει το 98%, τον Σεπτέμβριο το 95% και τον Οκτώβριο το 94%, ενώ Μαραθόπολη, Στούπα και Μεθώνη μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τουριστών, σημειώνοντας πληρότητα από 96% έως 99% για το διάστημα Αυγούστου-15 Οκτωβρίου.

Γεμάτα τα luxury resorts

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται την ίδια στιγμή και για τα πολυτελή resorts μέχρι τον Νοέμβριο, όπου ιδιαίτερη προτίμηση επιδεικνύουν Αμερικανοί και Ελβετοί. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα δωματίων στα luxury ξενοδοχεία, ενώ υψηλό είναι το ενδιαφέρον και για την αγορά πολυτελών κατοικιών στα συγκεκριμένα συγκροτήματα.

«Οι τουρίστες υψηλού εισοδηματικού προφίλ δαπανούν αλόγιστα, ανεβάζοντας τόσο τη μέση τιμή δωματίου, όσο και τη μέση ημερήσια δαπάνη, η οποία μπορεί να ξεπερνά και τα 3.500 ευρώ», εξηγούν πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι επιδόσεις των πεντάστερων resorts ενδέχεται όχι μόνο να φτάσουν, αλλά και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση των τουριστικών εσόδων της χώρας, δεδομένου ότι ο high end τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της πίτας.

Επεξεργασία/Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates: Βίλες με 2Υ/Δ, για 4μελή οικογένεια με ιδιωτική πισίνα ή κοινόχρηστη σε συγκρότημα κατοικιών. Οι πληρότητες και το κόστος διαμονής προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος διαμονής προκύπτει βάσει της διαθεσιμότητας και αποτελεί το minimum κόστος διαμονής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v