Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lockdown στη Μύκονο: Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, παύση στη μουσική

Τα πρώτα περιοριστικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι είναι γεγονός και αφορούν έναν top νησιωτικό τουριστικό προορισμό, κυρίως ταξιδιωτών από το εξωτερικό: το "νησί των ανέμων". Τα μέτρα που ανακοίνωσε εσπευσμένα ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7. Έκκληση για πιστή τήρηση.

Lockdown στη Μύκονο: Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, παύση στη μουσική

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν για τη Μύκονο λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα , Σάββατο 17 Ιουλίου και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

  • Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
  • Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, σημειώνει η ανακοίνωση καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της.

Αντιδήμαρχος Μυκόνου: Υπερβολικά τα νέα μέτρα

Δεν το περιμέναμε, σχολίασε ο Aντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Μυκόνου Αλέξανδρος Κουκάς, σχολιάζοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας (01.00 το βράδυ έως 06.00) και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, ήρθαν πολύ απότομα στο νησί που φιλοξενεί 20.000 άτομα.

Τα μέτρα καταστρέφουν τον τουρισμό ολοσχερώς, πρόσθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει παράταση πέραν της 26 Ιουλίου. Η Μύκονος είναι στους πρωτεργάτες του εμβολιασμού, ανέφερε επίσης ο αντιδήμαρχος.

Την ίδια ώρα, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης διευκρίνιζε ότι τα μέτρα έχουν την δυναμική να καταστείλουν άμεσα την επιδημιολογική έξαρση και να συνεχιστεί καλύτερα το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Κόντρα Τσίπρα-Πελώνη

Πιστοποιητικό παταγώδους αποτυχίας, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή τους στο twitter την επιβολή των νέων μέτρων στη Μύκονο, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

«Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών».

«Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό» σημειώνει και προσθέτει ότι δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο, αλλά επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση.

Η κ. Πελώνη επισημαίνει ότι παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. «Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα» αναφέρει.

«Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγειλε την κυβέρνηση για ολιγωρία».

Απαντώντας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

"Με ποσοστό εμβολιασμού αρκετά πάνω από 90% στη Μύκονο και εφόσον υποτίθεται ότι γίνονται έλεγχοι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί, θα περιμέναμε η κα Πελώνη αντί να βρίζει να ζητήσει επιτέλους μια συγνώμη, να μας εξηγήσει πως ακριβώς τα έκανε η κυβέρνηση της πάλι μπάχαλο και αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, αν αναζητά ψεύτες, μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στον κ. Μητσοτάκη - αν τον πετύχει σε κανένα τριήμερο - που έχει πανηγυρίσει ότι νίκησε τον κορονοϊο δέκα φορές και άλλες τόσες έχει ρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία στα βράχια."

Ιταλικά ΜΜΕ: Εντυπωσιάζει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης

Εντυπωσιασμένος ο ιταλικός τύπος από την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για την καραντίνα που επιβλήθηκε στη Μύκονο. Το πρακτορείο ANSA και οι εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica αφιέρωσαν άρθρα στην εν λόγω απόφαση.

Τα μέτρα σε ισχύ από σήμερα έως τις 26 Ιουλίου, γράφει η Corriere della Sera, “για την αντιμετώπιση της αύξησης των μολύνσεων Covid στο ελληνικό νησί της Μυκόνου, ένα από τα πιο δημοφιλή και με μεγάλη επισκεψιμότητα από τουρίστες από όλο τον κόσμο” και τονίζει πως η ανακοίνωση των μέτρων «πραγματοποιήθηκε μετά από μερικές εβδομάδες κατά τις οποίες η καμπύλη μετάδοσης συνέχισε να αυξάνεται, όπως δήλωσαν οι αρχές, “ανησυχητικά”», μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η ίδια η εφημερίδα τονίζει πως “στις 15 Ιουλίου ο αριθμός των θετικών στο νησί είχε φτάσει και ξεπέρασε τους 300, τετραπλασιασμένοι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μια πρόοδος που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, πιο μεταδοτική από την Άλφα και η οποία, τουλάχιστον στη Μύκονο, επιδεινώθηκε από παράνομα πάρτι.”

Η Corriere della Sera γράφει επίσης πως οι περιοχές όπου τα κρούσματα “αυξάνονται ταχύτερα είναι τα νησιά. Μύκονος αλλά και Σαντορίνη, Ίος, Πάρος και οι πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Όλοι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί και επομένως κρίσιμοι για την ανάκαμψη του τουρισμού, ένας τομέας από τον οποίο εξαρτάται το ένα πέμπτο της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας. Ως γνωστό πριν από το καλοκαίρι σε πολλά νησιά είχε ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για νησιά Covid-free.”

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και πιο λιτό, το πρακτορείο ANSA, το οποίο μιλά για την Μύκονο ως “έναν εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό αλλά και ψυχαγωγίας”. Το εν λόγω άρθρο τονίζει επίσης πως “η Ελλάδα βιώνει αύξηση των κρουσμάτων αυτές τις μέρες, κυρίως λόγω της παραλλαγής Δέλτα.”

Τέλος, η εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται στην “περίπτωση της Μυκόνου” ως “εμβληματική της τάσης αυτού του καλοκαιριού του 2021, όπου οι όποιες αρχικές ελπίδες της τουριστικής περιόδου φαίνεται τώρα να βρίσκονται πίσω μας. Το ελληνικό νησί, μια από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της θερινής νυχτερινής ζωής, επίσης αγαπημένη από τους Ιταλούς, αναγκάστηκε να καθιερώσει βραδινή απαγόρευση 5 ωρών, για να σταματήσει η «ενοχλητική» άνοδος της καμπύλης μετάδοσης.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v