Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει το θερμό κλίμα στην ασφαλιστική αγορά

Πώς επηρεάζουν την εγχώρια αγορά οι εξαγορές και οι προσδοκίες για συνέχιση των deals. Ο «συνωστισμός» στις καλύψεις υγείας, ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι αντιδράσεις των διαμεσολαβούντων.

Τι κρύβει το θερμό κλίμα στην ασφαλιστική αγορά

Έντονες συζητήσεις έχουν προκαλέσει στον ευρύτερο χώρο των ασφαλιστικών υπηρεσιών οι πρόσφατες εξαγορές και συγχωνεύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για νέα deals που θα σημειωθούν στον κλάδο.

Μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC και τους «γάμους» Generali-AXA και ΝΝ-MetLife, παράγοντες του κλάδου προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι τα επόμενα deals, όχι φυσικά από περιέργεια αλλά προκειμένου να ρυθμίσουν τη δική τους στάση απέναντι στις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν.

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις γνωστού παράγοντα της αγοράς:

«Ήδη στις καλύψεις υγείας, ενός από τους πλέον καυτούς ασφαλιστικούς κλάδους, οι ανακατατάξεις είναι τόσο μεγάλες, έτσι ώστε να θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση μια νέα εξαγορά που να οδηγεί σε περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς. Μετά τα πρόσφατα deals, η NN πήρε το πάνω χέρι στις καλύψεις υγείας, αφήνοντας πίσω την Εθνική, ενώ η Generali σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση. Οι τρεις αυτές εταιρείες ελέγχουν αθροιστικά γύρω στο 75%-80% της εγχώριας αγοράς, οπότε δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιτρέψει μια επόμενη επιθετική κίνηση των παραπάνω εταιρειών προς άλλες που έχουν σημαντική παρουσία στον κλάδο της υγείας, χωρίς τουλάχιστον κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι προθέσεις κάποιων άλλων πολυεθνικών oμίλων να εισέλθουν με αξιώσεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά περιορίζονται καθώς αν τελικά υπάρχουν εταιρείες προς πώληση, αυτές φαίνεται να είναι μάλλον μικρομεσαίου μεγέθους παρά μεγάλου».

Η εμπλοκή όμως της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν αφορά μόνο μελλοντικά ενδεχόμενα deals. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC, καθώς αναμένεται να υπάρξουν σχετικές αντιδράσεις τόσο από τον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και από εκείνο των ιδιωτικών κλινικών.

Γενικότερα, φαίνεται πως στον κλάδο της υγείας, η ολιγοπωλιακή δομή που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών συνοδεύεται πλέον με μια άλλη ολιγοπωλιακή δομή, αυτή τη φορά από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών και έτσι η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Ένα άλλο πεδίο που έχει ανοίξει μετά και από τα τελευταία deals είναι αυτό του πώς θα επηρεαστεί η αγορά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από τον περιορισμό του αριθμού των «παικτών» στο μέτωπο των εταιρειών, ενώ παράλληλα περίσκεψη επικρατεί σε ό,τι αφορά τις «μεταγραφές» δικτύων, καθώς τα προς μεταγραφή άτομα φοβούνται μήπως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δουν τη νέα εταιρεία τους κάτω από διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Φοβούνται δηλαδή μήπως υπογράψουν σήμερα με μια διοίκηση και έξι μήνες αργότερα, συναντήσουν άλλη κατάσταση, καθώς η εταιρεία θα έχει πουληθεί.

«Είναι λογικό οι διαμεσολαβούντες να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και θεωρώ ότι και αυτοί θα ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές, συμπράττοντας μεταξύ τους. Όσο ο αριθμός των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων θα μειώνεται, όσο θα βλέπουμε μικρότερες εταιρείες των γενικών κλάδων να εντάσσονται σε μεγαλύτερα σχήματα και όσο οι brokers θα γίνονται περισσότερο επιλεκτικοί στις συνεργασίες τους με τις ΕΠΥ, τόσο οι επιλογές των δικτύων θα περιορίζονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαπραγματευτική τους ικανότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι η απάντησή τους προς τις ασφαλιστικές εταιρείες θα έρθει με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή με τη συγκέντρωση και της αγοράς των διαμεσολαβούντων σε λιγότερα χέρια. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η ανάγκη των δικτύων να ψηφιοποιήσουν τον τρόπο λειτουργία τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v