Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η έκπληξη από το μέτωπο των καταθέσεων

Η «πρόσκαιρη», όπως είχε χαρακτηριστεί πέρυσι, αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών συνεχίζεται και φέτος με αμείωτους ρυθμούς. Τι σηματοδοτεί για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Αναλυτικός πίνακας.

Τι κρύβει η έκπληξη από το μέτωπο των καταθέσεων

Κατά 800 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 5,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και στα 13,9 δισ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2020 (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Η άνοδος των καταθέσεων ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2020, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τότε είχε αποδοθεί στον συνδυασμό των κρατικών ενισχύσεων μαζί με την αναστολή των φορολογικών-τοκοχρεολυτικών υποχρεώσεων και την αδυναμία κατανάλωσης των πολιτών, λόγω των κλειστών καταστημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με περυσινές εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η αύξηση των καταθέσεων θα είχε προσωρινό χαρακτήρα και θα άρχιζε η αντίστροφη πορεία της σταδιακά από τον φετινό Ιανουάριο, καθώς οι αναστολές φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων θα περιορίζονταν και καθώς θα επαναλειτουργούσαν τα καταστήματα λιανικής.

Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, η άνοδος των τραπεζικών καταθέσεων συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρά την «ισοπέδωση» των προσφερόμενων επιτοκίων (κάτω του 0,05% στους προθεσμιακούς λογαριασμούς), καθώς τα υπόλοιπα των νοικοκυριών αβγάτισαν κατά 5,5 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών είναι αρκετά μεγαλύτερη των 5,5 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσει κάποιος τα πολύ σημαντικά «φρέσκα» κεφάλαια που τοποθετήθηκαν τόσο σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων όσο και μακροχρόνια επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα. Αξιοσημείωτο ύψος χρημάτων κατευθύνθηκε και προς την οικοδομική δραστηριότητα.

Επίσης, η άνοδος των αποταμιεύσεων δεν συνδέεται με οποιοδήποτε είδος δανεισμού (κατά το πρώτο μισό του 2021, η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική, δηλαδή οι αποπληρωμές τραπεζικών δανείων υπερέβησαν τις όποιες νέες χορηγήσεις), ούτε με αξιοσημείωτο επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας από τους λόγους για τον οποίο τα υπόλοιπα των νοικοκυριών στις τράπεζες διογκώθηκαν, αποτελεί η πορεία του φετινού ΑΕΠ, με σειρά από οικονομικούς κλάδους που σχετίζονται με τις επενδύσεις, την οικοδομή και τις εξαγωγές να έχουν ανεβάσει ρυθμούς από το περασμένο φθινόπωρο έως σήμερα.

Έτσι ίσως να ερμηνεύεται και το ότι την άνοδο των καταθέσεων δεν μπόρεσε να φρενάρει ούτε η σημαντική φετινή τόνωση της κατανάλωσης (+9,8% ο όγκος των λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων και λιπαντικών το πρώτο πεντάμηνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) που έλαβε χώρα ιδιαίτερα από τον Μάιο και μετά. «Αν η εκτίμηση αυτή ισχύει, τότε πρόκειται για ένα πολύ καλό οικονομικό νέο, που θα το βρούμε μπροστά μας. Αυτό θα επιβεβαιωθεί με τη δημοσίευση των επίσημων στατιστικών στοιχείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατρακυλούν οι προθεσμιακές καταθέσεις

Σε αντίθεση με το σύνολο των καταθέσεων, οι προθεσμιακές κατρακυλούν μήνα με τον μήνα, καθώς ολοένα και περισσότεροι αποταμιευτές επιλέγουν να στερηθούν τους προσφερόμενους τόκους-ψίχουλα, προκειμένου να έχουν πλήρη ρευστότητα και άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους. Μάλιστα, κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι προθεσμιακές καταθέσεις χάνουν περίπου ένα δισ. ευρώ κάθε μήνα, με τις συνολικές απώλειες από τις αρχές του 2020 να έχουν εκτιναχθεί στα 11 δισ. ευρώ!

«Όλα δείχνουν πως η τρέχουσα τάση θα συνεχιστεί και στο ορατό μέλλον. Οι προθεσμιακές καταθέσεις τείνουν να γίνουν… είδος προς εξαφάνιση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v