Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εως 10 Σεπτεμβρίου οι φορολογικές δηλώσεις, πότε πληρώνονται οι δόσεις

Τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα προβλέπουν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2018 σε Αττική και Κορινθία.

Εως 10 Σεπτεμβρίου οι φορολογικές δηλώσεις, πότε πληρώνονται οι δόσεις

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις», το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις:

1ον. Παρατείνεται – όπως είχε ανακοινωθεί από τις 3 Αυγούστου – η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου 2021, ενώ παρατείνεται παράλληλα και ο χρόνος καταβολής των δόσεων.

Συγκεκριμένα, η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, με τις δύο πρώτες δόσεις να καταβάλλονται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, που αποτυπώνεται και σε αυτή τη ρύθμιση, είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων πολιτών, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

2ον. Παρατείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2021 στα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Η σχετική ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη, με δεδομένο ότι δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι συνέπειες της καταστροφής που έπληξε τις περιουσίες των πολιτών σε αυτές τις περιοχές.

Επιπλέον, με άλλη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που επίσης κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών” (Α΄ 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις” (Α΄ 143) και άλλες διατάξεις», αυξάνονται συνολικά κατά 500 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού έτους 2021 του Υπουργείου Οικονομικών και οι πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2021 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την υλοποίηση, στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές της τρέχουσας θερινής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v