Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανεβασμένο» 2ο εξάμηνο περιμένει η ασφαλιστική αγορά

Μετά το +9,4% του πρώτου εξαμήνου, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος της ασφαλιστικής παραγωγής θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του 2021, ίσως με κάπως χαμηλότερο ρυθμό. Αναλυτικός πίνακας.

«Ανεβασμένο» 2ο εξάμηνο περιμένει η ασφαλιστική αγορά

Τα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα τύπου unit linked και ο κλάδος της υγείας αποτελούν τους κυριότερους καταλύτες που οδηγούν φέτος την ασφαλιστική παραγωγή σε σημαντική άνοδο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του πρώτου φετινού εξαμήνου (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα), η ασφαλιστική παραγωγή σημείωσε άνοδο 9,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ωθούμενη κυρίως:

  • Από το +16,5% των καλύψεων ζωής, στη διαμόρφωση του οποίου συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό το +56,2% των επενδυτικών-αποταμιευτικών προγραμμάτων που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις και το ρίσκο αυτών αναλαμβάνουν οι πελάτες (unit linked). Τα μηδενικά σχεδόν τραπεζικά επιτόκια και οι πρωτοβουλίες των τραπεζών στο μέτωπο του bancassurance συνέβαλαν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση (π.χ. βλέπε σχετικές επιδόσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής).
  • Από το +11,7% που κατέγραψε ο κλάδος της υγείας, εξέλιξη που οφείλεται όχι μόνο στην άνοδο των τιμολογίων αλλά και στο αυξημένο ενδιαφέρον που έχει προκύψει από το κοινό μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Αντίθετα, ο κλάδος οχημάτων (είναι υπεύθυνος για το 20% περίπου της συνολικής παραγωγής) φρέναρε την όλη ανοδική πορεία, υποχωρώντας κατά 1,6% στο εξάμηνο, με τον Ιούνιο ωστόσο να «γράφει» +0,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Παράγοντες του κλάδου σημειώνουν πως η σύγκριση της παραγωγής του πρώτου εξαμήνου δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη με την αντίστοιχη περυσινή, λόγω μιας σειράς παραγόντων που προκάλεσε η πανδημία. Έτσι, το 2020 είχαμε την «καθίζηση» του κλάδου οχημάτων και του bancassurance κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, ενώ τόσο πέρυσι όσο και φέτος ορισμένες εταιρείες προχώρησαν σε περιορισμένης χρονικής διάρκειας εκπτώσεις-μειώσεις τιμολογίων προς τους οδηγούς-πελάτες τους.

Γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η ασφαλιστική παραγωγή θα κλείσει φέτος σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως οι αυξημένες καταθέσεις των νοικοκυριών, η άνοδος του ΑΕΠ, η επανεκκίνηση του τουρισμού, η πιθανολογούμενη απουσία νέου -καθολικού τουλάχιστον- lockdown κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα), πλην όμως το τελικό ποσοστό ανόδου θα είναι κάπως χαμηλότερο σε σύγκριση με το +9,4% του πρώτου εξαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v