Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκαν όλοι οι εντατικολόγοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου!

Γιατί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι πέντε εντατικολόγοι που εργάζονται στις ΜΕΘ του νοσοκομείου. «Εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιεί ο Αν. Ξανθός.

Παραιτήθηκαν όλοι οι εντατικολόγοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου!

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ειδικότερα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς χτες υπέβαλαν παραίτηση οι 5 ειδικευμένοι εντατικολόγοι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Διευθυντής ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ρεθύμνου Μπάμπης Μαρκάκης, η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» και απευθύνει έκκληση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ: «Να με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου».

«Αυτή τη στιγμή, με την παρουσία μόνο 5 ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στη βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός. Αυτός ο γιατρός είναι υπεύθυνος για τις 3 κλίνες ΜΕΘ Covid -η ύπαρξη των οποίων δεν προβλεπόταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη- και τις 4 κλίνες ΜΕΘ non Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη».

«Η απόφαση όμως που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην υποβολή παραιτήσεων από τους 5 εντατικολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, είναι πως «λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κάποιες μέρες τον μήνα, ο εντατικολόγος βάρδιας θα πρέπει να αφήνει τις ΜΕΘ και τους ασθενείς του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και να συνοδεύει βαριά περιστατικά διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία».

Μια τέτοια διακομιδή μάλιστα πραγματοποιήθηκε προχτές, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, όπου ένα non Covid περιστατικό σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία εντατικολόγου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Ξανθός: Ανεξέλεγκτη η κρίση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 

«Η κρίση που σοβεί εδώ και καιρό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επειδή η πανδημία αύξησε την πίεση στο σύστημα αλλά κυρίως επειδή το Υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ δεν είχαν την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να στηρίξουν το ΕΣΥ και το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Οι ταυτόχρονες παραιτήσεις όλων των γιατρών της ΜΕΘ δεν είναι απλώς μια κραυγή αγωνίας, δεν είναι ένα καμπανάκι κινδύνου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός.

Οπως αναφέρει ο κ. Ξανθός, επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο πόσο άστοχη και υπονομευτική για την προοπτική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ήταν η εξαίρεσή του από την ενίσχυση των ΜΕΘ (με κλίνες και προσωπικό) που σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας. Ενώ η ΜΕΘ και το προσωπικό της κλήθηκαν χωρίς στήριξη να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες και να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid, δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα να στελεχωθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντί για έμπρακτη αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς της ΜΕΘ στην αξιόπιστη λειτουργία του νοσοκομείου και στην ποιότητα και της δημόσιας περίθαλψης στο νομό, η Διοίκηση του νοσοκομείου και της 7η ΥΠΕ αποφάσισαν να την υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο, υποχρεώνοντας τους γιατρούς της να αναλάβουν, πέραν της φροντίδας των νοσηλευόμενων ασθενών, και την ευθύνη της διασωλήνωσης βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ και τις διακομιδές σοβαρών περιστατικών από οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου! Αυτό είναι μια πρωτοφανής για τα χρονικά του ΕΣΥ απαίτηση, η οποία ακυρώνει τον ρόλο εξειδικευμένων εντατικολόγων και υποβαθμίζει το ιατρικό έργο σε ένα τμήμα ζωτικής σημασίας όπως η ΜΕΘ. Και μάλιστα στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος και της αυξημένης ζήτησης κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Είναι προφανές λοιπόν γιατί οι γιατροί της ΜΕΘ εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο χείλος του γκρεμού. Ή θα προκύψει μια γενναία παρέμβαση επιβίωσης και προοπτικής, με ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση όλων των κρίσιμων "κρίκων" του ( ΤΕΠ, ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό, Παθολογική, κλινική Covid, εργαστήρια κ.λπ.) ή η πορεία απαξίωσης του Ιδρύματος θα είναι μη αναστρέψιμη. Η επιλογή είναι αποκλειστική ευθύνη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συνολικά της κυβέρνησης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v