Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θ. Πλεύρης: Στον Εισαγγελέα όσοι εξαπατούν με fake news

Ως άνθρωπος που έχει βρεθεί διασωληνωμένος σε ΜΕΘ, εξοργίζομαι όταν βλέπω ανθρώπους να παίζουν με την υγεία των ανθρώπων, είπε από τη ΔΕΘ ο υπουργός Υγείας και προανήγγειλε νομικές πρωτοβουλίες.

Θ. Πλεύρης: Στον Εισαγγελέα όσοι εξαπατούν με fake news
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Νομικές ενέργειες εναντίον όσων παίζουν με την υγεία των πολιτών και με fake news τους οδηγούν σε αποφάσεις επικίνδυνες για την υγεία τους προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την 85η ΔΕΘ.

Επικαλούμενος και τη νομική του ιδιότητα, πέρα από αυτή του υπουργού Υγείας, αλλά και ανακαλώντας μνήμες από τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που βίωσε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια, δίνοντας πολυήμερη μάχη για τη ζωή του στην εντατική, ο κ.Πλεύρης μίλησε με σκληρή γλώσσα εναντίον όσων διακινούν λανθασμένες και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία πληροφορίες.

«Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχω βρεθεί διασωληνωμένος σε κλίνη ΜΕΘ, εξοργίζομαι όταν βλέπω ανθρώπους οι οποίοι παίζουν με την υγεία των ανθρώπων και τους φτάνουν να είναι σε κλίνες ΜΕΘ. Και ήδη έχω συζητήσει ότι πρέπει να λάβουμε δράσεις απέναντι και στο κίνημα το οποίο στην κυριολεξία εξαπατά τους ανθρώπους και τους οδηγεί με λανθασμένες πληροφορίες να κινδυνεύει η υγεία τους. Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ' όλα και δεν θα μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση για αυτό το αγαθό», τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει ενημέρωση πρώτα απ' όλα πλήρης στον κόσμο για τα fake news τα οποία διακινούνται, αλλά από κει και πέρα -και αυτό σας το λέω με την ιδιότητά μου όχι μόνο ως υπουργού Υγείας αλλά και ως νομικού- ορισμένες πράξεις είναι πράξεις οι οποίες θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στις εισαγγελικές αρχές».

Ο κ. Πλεύρης στηλίτευσε το γεγονός ότι κάποιοι που μετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό που δείχνουν οι αμείλικτοι αριθμοί: ότι το 90% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ προέρχεται από το 33% του ενήλικου πληθυσμού που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, ενώ μόλις το 10% στις ΜΕΘ από το 67% όσων έχουν εμβολιαστεί.

Λίγες δεκάδες οι υγειονομικοί με πλαστά

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως σέβεται τους 6.400 υγειονομικούς -εκ των οποίων οι 5.400 από το ΕΣΥ- που έχουν τεθεί σε αναστολή, γιατί επί δύο χρόνια στήριξαν το σύστημα.

«Για κάποιον λόγο έχουν μια λάθος επιλογή. Εμείς στη ζυγαριά μεταξύ της ατομικής επιλογής και της δημόσιας υγείας επιλέγουμε τη δημόσια υγεία», είπε, για να προσθέσει πως δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να προσπεράσουν αυτή την ατομική επιλογή με πλαστά πιστοποιητικά για να παραμείνουν στο σύστημα και να συναναστρέφονται με άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Επεσήμανε πως έχει δοθεί σαφής εντολή στους διοικητές όλων των ΥΠΕ να κινήσουν όλες τις διαδικασίες για την αναζήτηση όλων των ύποπτων περιπτώσεων και εξήγησε πώς γίνεται ο εντοπισμός τους: «Κυρίως αναζητούμε περιπτώσεις εμβολιασμών ή περιπτώσεις που έχει δηλωθεί νόσηση μετά την ψήφιση του μέτρου, γιατί μέχρι τότε προφανώς δεν υπήρχε κάποιο κίνητρο. Αν μετά την ψήφιση του μέτρου δούμε μεταφορές κωδικών για να πάει να εμβολιαστεί κάποιος υγειονομικός μακριά από τον τόπο του, είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε. Μπορεί να συμβαίνει γιατί μπορεί να έχει σχέση με μια περιοχή. Μπορεί όμως να είναι κάτι άλλο. Το σύστημα μας βοηθάει στην πλήρη ιχνηλάτηση. Οσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν θα τιμωρηθούν με τις αυστηρές ποινές οι οποίες προβλέπονται και όποιες καινούργιες υπάρξουν με ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Σε ερώτηση του iatronet αν συμμερίζεται την εκτίμηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, που προσδιόρισε τον αριθμό των πλαστών πιστοποιητικών σε περίπου 200, ο υπουργός απάντησε πως δεν είναι παραπάνω από μερικές δεκάδες. «Οσο διαρκεί η έρευνα δεν ξέρω, πάντως οι περιπτώσεις είναι λίγες. Μιλάμε για δεκάδες περιπτώσεις, όχι παραπάνω», είπε.

Σχέδιο για αύξηση κλινών για παιδιά από ιδιωτικές κλινικές

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση απευκταίας αλλά πιθανής αύξησης των αναγκών νοσηλείας παιδιών, ο κ.Πλεύρης σημείωσε πως υπάρχει μια συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, για την εξασφάλιση κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ για παιδιά, για παν ενδεχόμενο.

«Επειδή η μετάλλαξη Δέλτα αφορά και στα παιδιά και επειδή στις ηλικίες 12 με 17 ο εμβολιασμός είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, γίνεται μια συνεργασία. Το ΕΣΥ έχει αρκετές κλίνες, αλλά ειδικά στο κομμάτι το παιδιατρικό υπάρχουν και πολύ μεγάλες δομές ιδιωτικές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται ένας σχεδιασμός από τον γενικό γραμματέα ώστε αν χρειαστούμε κλίνες να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν θα υπάρχει», είπε.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός των υπουργείων Παιδείας και Υγείας είναι να παραμείνουν ανοιχτά. «Έχουμε συνεχή τεστ, μάσκες, παροτρύνουμε στον εμβολιασμό τα παιδιά 12 με 17, θεωρούμε ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός διασφαλίζει και το άνοιγμα των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών και σε κάθε περίπτωση έχουμε και τον πλήρη σχεδιασμό, όποτε και αν χρειαστούν νοσηλείες να τις αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v