Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός δημοπράτησης έργων στην ΚτΠ, έρχονται 40 προκηρύξεις

Χαρτοφυλάκιο 160 έργων προϋπολογισμού πάνω από 3 δισ. θα διαχειρίζεται έως το τέλος του 2021 η ΚτΠ. Σε αυτά θα προστεθούν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης 2,1 δισ. Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας, κερδίζοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Πυρετός δημοπράτησης έργων στην ΚτΠ, έρχονται 40 προκηρύξεις

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, προκειμένου να κερδίσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και να μπορέσει να φέρει σε πέρας τα εκατοντάδες έργα που αναμένεται να διαχειριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 85η ΔΕΘ, με καλεσμένους συμμετέχοντες εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων για την ανταλλαγή απόψεων, με επίκεντρο το ευρύ πλέγμα των μεγάλων έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στη νέα ψηφιακή εποχή και πώς Δημόσια Διοίκηση και αγορά θα αντιμετωπίσουν από κοινού με επιτυχία αυτή την πρόκληση, ο υπουργός είπε ότι έρχονται αλλαγές το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα:

  • Στη λειτουργία της ΚτΠ, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία.
  • Στον τρόπο πληρωμής των έργων που δημοπρατούνται για να αποφεύγονται καθυστερήσεις που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών πληροφορικής.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ), τα δύο τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε 70 προγραμματικές συμβάσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη γύρω στα 50  συμβασιοποιημένα έργα προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζουν προκηρύξεις 40 έργων προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για νούμερα που δεν έχουν ξαναειπωθεί και με αυτά κάνουμε τη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσοι είναι εδώ και έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, γιατί είναι οι βασικοί μας συνεργάτες που καλούνται αυτή τη στιγμή να υλοποιήσουν μια χιονοστιβάδα έργων. Μαζί με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται ένα πακέτο έργων που θα είναι  παραπάνω από δύο φορές από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΚτΠ», είπε ο κ. Ασθενίδης.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι τόσο η ΚτΠ όσο και οι εταιρείες Πληροφορικής να κινητοποιήσουν όλους τους πόρους εκείνους που θα χρειαστούν, έτσι ώστε να παραδώσουμε αυτά τα έργα στον χρόνο που απαιτείται και στην ποιότητα που απαιτείται.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Συνολικά 6 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν τα επόμενα χρόνια σε έργα Πληροφορικής, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης. «Είναι τεράστια ανάγκη να κινηθούμε πολύ γρήγορα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους εντός των πολύ σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.  Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το τεράστιο έργο θα μπορέσει να επιτευχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι την τελευταία διετία επιχειρείται μια μεγάλη αλλαγή. «Το  κράτος έπρεπε να συνεχίζει να λειτουργεί παρά την πανδημία  και έτσι αναπτύξαμε εσωτερικά κάποιες γρήγορες λύσεις, "πατήσαμε" στη δουλειά θα έλεγα των ανθρώπων που βρίσκονται μαζί μου σε αυτό το πάνελ και των εταιριών τους και μπορέσαμε και κάναμε πολλές γρήγορες νίκες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι  από 500 ηλεκτρονικές υπηρεσίες φτάσαμε στις 1.300 υπηρεσίες, που προσφέρονται πλέον μέσω του gov.gr.

Χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες ως την Εθνική Ελλάδος του χώρου της Πληροφορικής και το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας και ειδικότερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Πληροφορική.

«Η Ελλάδα διοχετεύει περίπου το 25% του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα ΤΠΕ. Έχουμε, συνδυαστικά με άλλους πόρους όπως το ΕΣΠΑ, μια χρηματοδοτική πηγή ικανή να εξυπηρετήσει όχι μόνο το αναγκαίο αλλά και το επιθυμητό, ώστε όχι μόνο να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος αλλά και όλα αυτά που ανοίγονται στο μέλλον, όπως έργα στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης ή των "έξυπνων" υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της ΚτΠ αλλά και στις πληρωμές των εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα, τονίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η πρόεδρος του ΣΕΠE κ. Παπαρίδου και εκπρόσωποι των εταιρειών Πληροφορικής ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Cisco, Space Hellas, Intrasoft, Microsoft και Βyte, οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη βελτίωσης του χρόνου αποπληρωμής των έργων αλλά και της μεγάλης ανάγκης για να επιστρέψουν στη χώρα μας ικανά στελέχη πληροφορικής, διότι η αγορά παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.

Παράλληλα εξήραν τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και την ΚτΠ, τονίζοντας ότι αν λυθούν τα παραπάνω προβλήματα και δοθεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην Αρχή, τότε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη χιονοστιβάδα των έργων που αναμένεται να δημοπρατηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v