Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ανεβασμένη παραγωγή κινείται η ασφαλιστική αγορά

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παραγωγής πάνω από το επίπεδο του ΑΕΠ. Επενδυτικά προϊόντα και καλύψεις υγείας στο επίκεντρο. Τι προβληματίζει τώρα τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Με ανεβασμένη παραγωγή κινείται η ασφαλιστική αγορά

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις και με σχετική ικανοποίηση αντιμετώπισαν κύκλοι της αγοράς τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία που διέγραψε η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή τον Ιούλιο (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα).

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός παράγοντας του κλάδου: «Τον Ιούλιο συνέχισαν να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που είχαμε για φετινή άνοδο της παραγωγής πάνω από το επίπεδο του ΑΕΠ, με βασικούς καταλύτες τα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα κλάδου ζωής και τα συμβόλαια υγείας.

Αυτό που μας ικανοποίησε είναι ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής του πρώτου εξαμήνου διατηρήθηκε σχεδόν σταθερός τον Ιούλιο. Έτσι μετά το +10,4% του πρώτου πενταμήνου, φτάσαμε στο επτάμηνο με +9,2%, παρά το γεγονός ότι κατά το δίμηνο του Ιουνίου-Ιουλίου του 2020 είχε αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στην οικονομία, καθώς είχαν σταματήσει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μας προβληματίζουν βέβαια για τους επόμενους μήνες του 2021 οι πιθανές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από την αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων και σε μια ευρεία σειρά βασικών καταναλωτικών προϊόντων, πλην όμως από την άλλη πλευρά ακούμε τους ειδικούς να μιλάνε για μια πολύ καλή τουριστική κίνηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και γενικότερα για ένα ποσοστό ανάπτυξης στην οικονομία που θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 7%. Δηλαδή, όσος ήταν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, τόσος περίπου θα είναι και στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και ορισμένα αισιόδοξα ποιοτικά στοιχεία. Η ασφαλιστική μας αγορά επηρεάζεται ολοένα και λιγότερο από τον κλάδο οχημάτων. Αντίθετα, τα μηδενικά πλέον τραπεζικά επιτόκια -που φαίνεται ότι θα διαρκέσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη- ωθούν ολοένα και περισσότερους αποταμιευτές προς τα μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά προϊόντα, η πανδημία έχει καταστήσει σαφές το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η υγεία μας και η ανάγκη κάλυψής της, ενώ τα εντεινόμενα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αρχίσει να αφυπνίζουν πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, για το αν θα πρέπει να απευθυνθούν στον ασφαλιστικό τους σύμβουλο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών για την κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση θα λειτουργήσει καταλυτικά για την αύξηση της ζήτησης στις συγκεκριμένες καλύψεις».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v