Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Την αισιοδοξία του ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος της πανδημίας (PEPP) καταθέτει ο Γ. Στουρνάρας. Τα επιχειρήματα και η προσδοκία για ανάπτυξη άνω του 6%.

Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα

H ισχυρή ανάκαμψη σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Αθήνας σε δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω των προγραμμάτων της ακόμα και αν σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP), δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας στο Politico.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας έχει κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του βασικού προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, το APP. Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η «προσδοκία» του είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος ακόμα και μετά το PEPP, περιλαμβάνοντάς το στο APP.

«Δεν υπάρχει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά ερώτημα για την ίση μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε. «Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει επίσης ότι η πρόβλεψη της ΤτΕ μιλά για ανάπτυξη άνω του 6%, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Στα τέλη του 2021, πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με αυτό προ πανδημίας», επισημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v