Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Θετικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις και νέα «κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις του δημοσίου στις πληρωμές στην 11η έκθεση αξιολόγησης. Δεν προχωρά σε νέες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις η αποτύπωση του πακέτου ΔΕΘ.

Κομισιόν: Σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Βουτιά του δημοσίου χρέους στο 57,6% του ΑΕΠ το 2060 προβλέπει στο βασικό σενάριο η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία ενσωματώνεται στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Οι θεσμοί σημειώνουν πως η οικονομία δείχνει σημάδια ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης παρά την βραδύτερη από την αναμενόμενη επαναλειτουργία της, διατυπώνουν θετικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις και βγάζουν για μια ακόμα φορά κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, δεν διατυπώνονται νέες προβλέψεις αλλά επαναλαμβάνονται οι τελευταίες της Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται φέτος μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,3% και 6% το 2022. Όσον αφορά τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, οι θεσμοί απλώς καταγράφουν τις εξαγγελίες επισημαίνοντας το κόστος τους μένει να οριστικοποιηθεί και οι σχετικές εκτιμήσεις θα περιληφθούν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Η γενική εικόνα όπως αποτυπώνεται στην έκθεση είναι πως «η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας».

Μη βιαστείτε να αποσύρετε τα μέτρα

Παρά την ταχεία επάνοδο της ελληνικής οικονομίας, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές παραμένει υψηλή βάζοντας στο επίκεντρο τον τουρισμό σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτοί οι παράγοντες τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο κρίνονται καθοριστικοί.

Υψηλή αβεβαιότητα καταγράφεται και στο ρυθμό επιστροφής του ιδιωτικού τομέα σε καθεστώς κανονικότητας με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα πτωχεύσεις επιχειρήσεων ή απολύσεις.

Στο καρέ της αβεβαιότητας προστίθενται οι πιέσεις στις τιμές σε συνδυασμό με τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και η πιθανή αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών.

Σταϊκούρας: Αναγνωρίζεται η σκληρή προσπάθεια

Η Έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, ενώ πιστοποιείται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναγνωρίζεται η σημασία των μέτρων στήριξης, τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Τονίζει δε ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ενώ καταγράφεται βελτίωση στο βασικό σενάριο για το χρέος, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v