Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα στις αποκρατικοποιήσεις

Πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις βλέπει στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν. Τι λέει για Ελληνικό και Εγνατία Οδό, πού αναμένει καθυστερήσεις. Οι εκτιμήσεις για τη λειτουργία του PPF του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για το χρονοδιάγραμμα για τα περιφερειακά λιμάνια.

Τα επόμενα βήματα στις αποκρατικοποιήσεις

Πρόοδο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, μετά την προώθηση της παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού αλλά και την προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια, διαπιστώνει η Κομισιόν στο πλαίσιο της 11ης τακτικής αξιολόγησής της.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εκτιμά ότι έως τα μέσα του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά λιμάνια (σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το ΤΑΙΠΕΔ).

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γίνεται ειδική μνεία. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι πριν τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα πρέπει να έχει επιλυθεί η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης ιδιωτικών ακινήτων στην περιοχή της ορεινής ζώνης του λιμένα. Δεδομένου ότι το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστεί από τη Δικαιοσύνη, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Η Κομισιόν επίσης εκτιμά ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου 2021 η νέα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) θα είναι επιχειρησιακά λειτουργική. Εκτιμά δε ότι ως φορέας θα βοηθήσει στην προετοιμασία στρατηγικών έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Σημειώνει δε ότι ο αρχικός κατάλογος των σχεδίων που θα υπαχθούν στο PPF (μετά από απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής) προς προετοιμασία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Η Κομισιόν επίσης καταγράφει την προπαρασκευή για την κατάρτιση μιας ολιστικής και συνεκτικής στρατηγικής της ΕΕΣΥΠ όσον αφορά τη διαχείριση ακινήτων του Δημοσίου. Με βάση τις δεσμεύσεις, η Κομισιόν εκτιμά πως η ΕΕΣΥΠ θα ολοκληρώσει έως τα μέσα του 2022 την προπαρασκευή, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαγωνισμό ανάδειξης συμβούλου με σκοπό τη μελέτη βέλτιστης αξιοποίησης των ακινήτων.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, η Κομισιόν σημειώνει πως η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ, που επέκτεινε κατά έξι μήνες την περίοδο κατά την οποία οι πολίτες μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, οδήγησε σε καθυστέρηση της επικύρωσης του υπόλοιπου 50% των χαρτών. Η επικύρωση των εναπομείναντων χαρτών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2022. Εκτιμάται ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το 90-95% της επικράτειας θα καλύπτεται από επικυρωμένους χάρτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v