Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμολόγηση à la carte δίνει η Πειραιώς στα στεγαστικά

Η τράπεζα προσφέρει στον πελάτη το «δικό του» επιτόκιο, με βάση το συναλλακτικό του προφίλ. Παράλληλα, ο δανειολήπτης μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την τιμολόγηση της χρηματοδότησης, τροποποιώντας τη διάρκεια ή και το ποσό.

Τιμολόγηση à la carte δίνει η Πειραιώς στα στεγαστικά

Άνοιγμα στην χορήγηση στεγαστικών δανείων πραγματοποιεί η τράπεζα Πειραιώς, καθώς η διοίκησή της έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις να αυξήσουν τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τους retail πελάτες με έμφαση το χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης.

Την παρουσίαση του προσωποποιημένου ανά πελάτη (σ.σ. όσον αφορά στην τιτμολόγηση) στεγαστικού προγράμματος της τράπεζας πραγματοποίησαν οι: Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομολόγος, Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks, Γιάννης Γραμματικός, Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks και η Ειρήνη – Μαρία Μικροπούλου, Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks.

Τιμολόγηση ala carte

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της τράπεζας Πειραιώς είναι η προνομιακή και απόλυτα προσωποποιημένη τιμολόγηση των προϊόντων της. Είναι, σύμφωνα με τα στελέχη της, η μόνη τράπεζα που προσφέρει στον πελάτη το «δικό του» επιτόκιο με βάση το συναλλακτικό του προφίλ, ενώ παράλληλα ο δανειολήπτης μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την τιμολόγηση τροποποιώντας τη διάρκεια ή και το ποσό του δανείου του.

Επιπλέον, το στεγαστικό πρόγραμμα της τράπεζας προσφέρει έκπτωση 0,15% στο πλαίσιο των πράσινων λύσεων με ειδικά προνόμια, μεταξύ των οποίων η αφαίρεση των εξόδων σύναψης του δανείου, στους δανειολήπτες που θα επιλέγουν «πράσινο» στεγαστικό. Το μέσο επιτόκιο που συνοδεύει τα στεγαστικά δάνεια της τράπεζας διαμορφώνεται στο 2,1% για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου διάρκειας έως 30 έτη και 2,70% στα σταθερού επιτοκίου για 15 έτη.

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας τα αιτήματα που εγκρίνονται είναι 7 στα 10 και το 2021 ο ένας στους 2 πελάτες πήραν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου που έκλεισε κάτω από το 2,2%. Σημειώνεται ότι η τράπεζα χορηγεί το 80% της αξίας του ακινήτου και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη.

Αγορά vs ενοικίου

Η πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτει η τράπεζα επιτρέπει την ένταξη της νέας στρατηγικής όσον αφορά τα στεγαστικά στις top προτεραιότητες και ήδη παρά το πάγωμα της αγοράς εξαιτίας της πανδημικής κρίσης διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Το άνοιγμα στα στεγαστικά αποκτά σύμφωνα με τον Βασίλη Κουτεντάκη, Ανώτερο Γενικό Διευθυντή Retail Banking & Distribution Networks ιδιαίτερη αξία σε αυτή την φάση της οικονομίας δεδομένου ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανιούσα, γεγονός που «καθιστά τον λελογισμένο στεγαστικό δανεισμό συμφέρον σε σύγκριση με το ενοίκιο τόσο ως προς το ύψος της μηνιαίας δόσης όσο και με βάση το γεγονός ότι η αγορά σπιτιού αποτελεί μια καλή επένδυση».

Ενισχυτικά στο επιχείρημα αυτό συμβάλλει η εκτίμηση του επικεφαλής Οικονομολόγου της τράπεζας Ηλία Λεκκού ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν με ρυθμό 4%-5% σε σταθερή ετήσια βάση από τώρα έως το 2027, χωρίς να δημιουργηθούν φαινόμενα «φούσκας». Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ευρεία γκάμα προϊόντων στεγαστικών δανείων, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών στέγασης όπως η αγορά, η ανέγερση και ή επισκευή ακινήτου, είτε πρόκειται για την αγορά της πρώτης κατοικίας, είτε για αγορά ενός ακινήτου με στόχο την περαιτέρω εκμετάλλευσή του.

Παράδειγμα:

• Ας υποθέσουμε ότι μια οικία εμπορικής αξίας 100.000€, ενοικιάζεται για 450 ευρώ το μήνα, ή 5,400€ ετησίως Στην περίπτωση της αγοράς για ιδιοκατοίκηση στην τρέχουσα αξία, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 100.000 η αξία
  • 6,000 τα διάφορα έξοδα (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κλπ.,)
  • Συνολικό κόστος 106.000 ευρώ.
  • Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης ανέρχεται σε 400 ευρώ.

• Στην περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου:

  • ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκειας 30 ετών
  • η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 340 ευρώ (-24% του μισθώματος) ή 4.080 € ετησίως

Το ποσό ελάφρυνσης που προκύπτει αν από το ενοίκιο αφαιρέσει κανείς τη δόση του δανείου και τον επιμερισμό του ετήσιου ΕΝΦΙΑ είναι 77€ μηνιαίως ή περίπου 1000 € ετησίως (924€).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v