Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κερδίζουν ρύθμιση χρεών σε 36 έως 120 δόσεις

Τελευταία ευκαιρία για «χαμένες» ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας και επανένταξη στη ρύθμιση σε 100 έως 120 δόσεις. Πρεμιέρα για διευκολύνσεις σε ορίζοντα 3-6 ετών, ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ποιοι είναι δικαιούχοι.

Ποιοι κερδίζουν ρύθμιση χρεών σε 36 έως 120 δόσεις

Τελευταία ευκαιρία επανένταξης σε ρυθμίσεις οφειλών 100-120 δόσεων έως αύριο, ενώ ενδεχομένως ακόμα και σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση οφειλών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την πληρωμή συσσωρευμένων χρεών στη διάρκεια της πανδημίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις αρχές του 2022 δεν θα «χαριστούν» σε όσους δεν φανούν πρόθυμοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναμένεται να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα βρίσκει ολοένα και περισσότερο τους ρυθμούς κανονικότητας και υπ’ αυτό το πρίσμα η ρύθμιση των χρεών δημιουργεί ασπίδα προστασίας έναντι δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σε πρώτη φάση έως αύριο, όσοι επλήγησαν από την πανδημία και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε ρυθμισμένες οφειλές τους στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία στο διάστημα Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 μπορούν να ξανακερδίσουν τις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων, υπό την προϋπόθεση καταβολής της δόσης Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση αναβιώνουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων που χάθηκαν και οι ενδιάμεσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Το ενδιαφέρον επανένταξης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υψηλό.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον περιμένει το οικονομικό επιτελείο και για το νέο σχήμα εξόφλησης χρεών της πανδημίας σε διάστημα 3-6 ετών ή 36-72 δόσεων. Στη ρύθμιση, η οποία είναι άτοκη για τις 36 δόσεις και έντοκη με επιτόκιο 2,5% στις 72 δόσεις, εντάσσονται όλες οι οφειλές που είτε είχαν παγώσει στη διάρκεια της πανδημίας είτε προέκυψαν στη διάρκεια αυτής έως και τον Ιούλιο του 2021. Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση οι οφειλές του φόρου εισοδήματος του τρέχοντος έτους παρά το γεγονός ότι μπορεί να βεβαιώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που βρέθηκαν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ 
  • εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας 
  • εργαζόμενοι που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα  
  • εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021  
  • ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων Covid-19  
  • εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021. 

Η πρώτη δόση της νέας ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο (έως τις 31) του 2022 και το ελάχιστο ύψος της έχει προσδιοριστεί σε 30 ευρώ τον μήνα για χρέη έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για χρέη άνω των 1.000 ευρώ. 

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% ενώ η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. 

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v