Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεύρης: Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν αποτελούν τη λύση που νομίζουν ορισμένοι

«Το μήνυμα δεν είναι, πήγαινε να αρρωστήσεις και θα πάρεις ένα φάρμακο, αλλά εμβολιάσου για να μη νοσήσεις», τόνισε ο υπουργός, παρουσιάζοντας την τροπολογία που εισάγει τα μονοκλωνικά αντισώματα για την Covid-19.

Πλεύρης: Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν αποτελούν τη λύση που νομίζουν ορισμένοι

Διάταξη που θα επιτρέπει την εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της Covid-19 φέρνει με τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. Όπως είπε, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος στο δημόσιο, η επερχόμενη διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να αγοράζει τα μονοκλωνικά αντισώματα, παρόλο που είναι στο στάδιο της πρώιμης πρόσβασης και θα προβλέπει και το εγκριτικό όργανο που θα βγάλει τις σχετικές ενδείξεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών των μονοκλωνικών αντισωμάτων, τον Αύγουστο του 2021, έχει δείξει ότι, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά, μπορούν να έχουν θετική εξέλιξη, ειδικά στο πρώιμο στάδιο της νόσου.

Τόνισε ωστόσο ότι «δεν αποτελούν τη λύση, που νομίζουν ορισμένοι, ότι ξαφνικά μοιράζουμε στον κόσμο μονοκλωνικά αντισώματα και αντιμετωπίζει (τη νόσο). Αποτελεί αντιεπιστημονική προσέγγιση να δίναμε αυτά τα φάρμακα εντός των ΜΕΘ», είπε ο κ. Πλεύρης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι εξωφρενικό, οι άνθρωποι που λένε το ότι τα εμβόλια είναι σε πειραματικό στάδιο -κάτι που αποτελεί ψέμα καθώς είναι δοκιμασμένα και έχουν όλες τις εγκρίσεις-, είναι οι ίδιοι που λένε, φέρτε τις θεραπείες, που είναι πράγματι, ακόμα και τώρα, σε εγκριτικό στάδιο.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλθεί στους πολίτες δεν πρέπει να είναι πήγαινε να αρρωστήσεις και, εάν έχεις τις ενδείξεις, θα πάρεις ένα φάρμακο που ενδεχομένως δεν έχει εγκριθεί, για να σωθείς. Αυτό που πρέπει να λέμε στον κόσμο είναι, εμβολιάσου για να μη νοήσεις ή εάν νοσήσεις, η νοσηλεία σου να μην είναι βαριά.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης την κατάθεση άλλης τροπολογίας για την εξάμηνη παράταση των συμβάσεων όλου του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, καθώς και για τη θέσπιση κινήτρου σε αναισθησιολόγους, ύψους 250 ευρώ, για εφημερίες σε νοσοκομεία εκτός Αθηνών και αντίστοιχη δυνατότητα, για ένα εξάμηνο, και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους να μπορούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ με 250 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v