Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Carve out σε θυγατρική οι υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων

Αποσχίζονται και εισφέρονται στη Piraeus Support Services οι υποστηρικτικές λειτουργίες της τράπεζας. Η αποτίμηση των δύο κλάδων και η έκδοση νέων μετοχών υπέρ της Πειραιώς. Οι στόχοι της κίνησης όπως οριοθετούνται από τη διοίκηση της τράπεζας.

Πειραιώς: Carve out σε θυγατρική οι υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων

Στην απόσχιση και εισφορά σε νεοσύστατη θυγατρική της των κλάδων data entry services καθώς και διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, σε μια κίνηση περαιτέρω εξορθολογισμού της δομής και του κόστους της.

Ο πρώτος κλάδος αφορά σε υπηρεσίες καταχώρησης, εισαγωγής, διατήρησης, ενημέρωσης και επικαιροποίησης δεδομένων (data entry services) της τράπεζας. Οι δραστηριότητες του συνοψίζονται στις λειτουργίες εκκαθάρισης δεδομένων, την αρχειοθέτηση εγγράφων Captiva, την ενημέρωση δεδομένων πελατών (KYC Winbank) και τη διαχείριση τιμολογίων εσόδων-εξόδων.

Το σύνολο των εργαζομένων του ανέρχεται σε 143 εργαζομένους και το ποσό της σχηματισμένης πρόβλεψης, για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία ανέρχεται σε 1,59 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος κλάδος αφορά σε υπηρεσίες διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας (fixed assets, physical files, supplies and mail management services) της Τράπεζας. Το σύνολο των εργαζομένων του, που θα μεταβιβασθεί ανέρχεται σε 63 εργαζομένους.

Οι δύο κλάδοι αποσχίονται και εισφέρονται στην εταιρεία «Πειραιώς Υποστηρικτικές Υπηρεσίες ΜΑΕ» (διακριτική επωνυμία «Piraeus Support Services»), με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Αυγούστου.
Η διαφορά ενεργητικού και υποχρεώσεων των αποσχιόμενων κλάδων (σ.σ. πραγματική αξία) ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει το μεταβιβαζόμενο κεφάλαιο. Οι μετοχές που θα εκδώσει η Piraeus Support, ως αποτέλεσμα της ΑΜΚ εις είδος, θα διατεθούν στο σύνολό τους στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ελέγχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η απόσχιση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρύτερου σχεδιασμού της Πειραιώς, που αφορά στην αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων της. Στόχος, όπως αναφέρεται στο σχέδιο διάσπασης, είναι η ορθολογικότερη κατανομή των επιμέρους υποστηρικτικών λειτουργιών και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας εντός του ομίλου, μέσω της αξιοποίησης της υφιστάμενης εμπειρίας και υποδομής και τη δημιουργία μιας αυτοτελούς εταιρείας παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, η οποία θα μπορεί να αναλαμβάνει και εργασίες από τρίτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο διάσπασης, ενώ η RSM Greece εκπόνησε την έκθεση αποτίμησης των στοιχείων του Ενεργητικού και του Παθητικού δύο κλάδων.

Αντίθετοι με την απόσχιση και μεταφορά εργασιών είναι οι Σύλλογοι των εργαζομένων στην Πειραιώς, οι οποίοι με κοινή παρέμβαση τους ζήτησαν από τη διοίκηση της τράπεζας συνάντηση προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της και να παρασχεθούν στοιχεία για όλες τις παραμέτρους των σχεδιαζόμενων μεταβολών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v