Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασιάζεται η επιδότηση ρεύματος, νέα όρια για επίδομα θέρμανσης

Απειλή για την ανάκαμψη η ενεργειακή κρίση, παραδέχτηκε ο Χρ. Σταϊκούρας αλλά εκτίμησε ότι είναι προσωρινή. Το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εκπτώσεις 15% από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Διπλασιάζεται η επιδότηση ρεύματος, νέα όρια για επίδομα θέρμανσης

Με ένα τρίπτυχο μέτρων συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναλαμβάνει να περάσει έκπτωση τουλάχιστον 15% στους λογαριασμούς όλων τω χρηστών φυσικού αερίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να σβήσει μέρος της φωτιάς από την ενεργειακή κρίση για τα νοικοκυριά.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν σήμερα διπλάσια επιδότηση στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και έκπτωση «τουλάχιστον 15%» μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Απειλή για την ανάκαμψη η ενεργειακή κρίση, παραδέχτηκε ο Χρ. Σταϊκούρας αλλά εκτίμησε ότι είναι προσωρινή.

Από την παρουσίαση των μέτρων ξεχωρίζουν δύο -τουλάχιστον – επισημάνσεις. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το νέο πλέγμα μέτρων «τροποποιεί προσωρινά την προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής» βάζοντας σαφώς σε δεύτερο πλάνο τις έξτρα παρεμβάσεις ελάφρυνσης που σχεδίαζε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2022 ( π.χ επέκταση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιύχους ή /και πάγωμα τέλους επιτηδεύματος) ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για έναν «βαρύ χειμώνα που επιδεινώνει τις προοπτικές κλιμάκωσης της κρίσης».

Η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συναρμοδίων υπουργών είναι έτοιμη να παρέμβει εκ νέου, εάν χρειαστεί, με τον κ. Σκρέκα να σημειώνει πως το ύψος της επιδότησης στο ρεύμα θα επανεκτιμηθεί σε 1-2 μήνες.

Τα μέτρα

Η κρατική επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα διπλασιάζεται από τα 9 ευρώ το μήνα στα 18 ευρώ και ειδικά για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου φτάνει τα 24 ευρώ. Οι καταναλωτές γλιτώνουν 326 εκατ. ευρώ επιβαρύνσεων ( από τα 150 εκατ. ευρώ της αρχικής εξαγγελίας) και συνολικά στο Ταμείο το οποίο δημιουργείται μεταφέρονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων.

Στο επίδομα θέρμανσης το κονδύλι αυξάνεται από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 168 εκατ. ευρώ φέτος με το ελάχιστο ύψος της επιδότησης να αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από τα 650 στα 750 ευρώ μετά τη διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία οικογένεια με 2 παιδιά η οποία κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας δικαιούνταν πέρυσι 114 ευρώ επιδότηση και φέτος 181, η ίδια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη δικαιούται φέτος 299 ευρώ από 188 και την Κοζάνη 469 από 295 ευρώ.

Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 707.000 νοικοκυριά και φέτος επιλέξιμα είναι 1.450.000 νοικοκυριά ( ποσοστό 80%) από σύνολο 1,8 εκατ. που καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους επιλέξιμα μέσα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, ξύλα, βιομάζα, υγραέριο.ο.

Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση εντός του μήνα. 

Αναλυτικά:

Αύξηση ύψους επιδότησης

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:

  • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
  • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

 Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  •  Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

§ Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
§ Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

 Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

 Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

 Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Διπλάσια επιδότηση στο ρεύμα

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να διπλασιάσει την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος χαμηλής τάσης, εξαιτίας της κλιμάκωσης της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να προστατεύσει όλα τα νοικοκυριά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «το ενδεχόμενο ο χειμώνας που έρχεται να είναι βαρύς εντείνει την ανησυχία και κατ’ επέκταση την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης».

  • Για την προστασία της κοινωνικής συνοχής, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους σε 60 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση της μηνιαίας επιδότησης για ένα μέσο νοικοκυριό σε 18 ευρώ τον μήνα από 9 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν, τα κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθούν από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά στα 400 εκατ. ευρώ.
  • Με τον διπλασιασμό της επιδότησης θα απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των ανατιμήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα περιοριστεί στο ελάχιστο και συγκεκριμένα σε 2 με 3 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό.

** Δείτε όλο το πλέγμα μέτρων στις τοποθετήσεις Σταϊκούρα-Σκυλακάκη στη στήλη"Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v