Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίνεται στο ΣτΕ η τύχη του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Κρίνεται στο ΣτΕ η τύχη του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται σε ευαίσθητους υγειονομικά χώρους, καθώς και για την υποχρεωτικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό τον νέο πρόεδρό της Δημήτριο Σκαλτσούνη και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη και Παναγιώτα Καρλή, συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, των πυροσβεστών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και ζητούν να ακυρωθεί η από 18.5.2021 πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, καθώς και οκτώ ακόμα αιτήσεις φυσικών προσώπων (πολιτών).

Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν τον εμβολιασμό και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-test) για τον κορωνοϊό, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι συνήγοροι των Σωματείων κ.λπ. υποστήριξαν ότι η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για τον εμβολιασμό και τη χρήση self-test, όπως και η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση της ΚΥΑ, παραβιάζουν τη συνταγματική έννομη τάξη, τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τον Κώδικα Δεοντολογίας των γιατρών. Ως προς το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, επισημάνθηκε ότι οι διοικητές τους παραβιάζουν παράνομα τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς αναζητούν μέσω ΑΜΚΑ εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μάλιστα, οι δικηγόροι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι τίθενται εκτός υπηρεσίας για απροσδιόριστο χρόνο, στερούμενοι τους μισθούς τους, την ασφάλεια και χάνοντας μέρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Όπως τόνισαν, η άμεση αποπομπή τους από την εργασία τους, χωρίς να τους παρέχεται έστω ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, παραβιάζει τα άρθρα 5, 20 και 22 του Συντάγματος, που προστατεύουν το δικαίωμα στην εργασία και καθιερώνουν την ισότητα των πολιτών και το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως. Παραβιάζεται παράλληλα και η αρχή της αναλογικότητας.

Δεν παρέλειψαν οι δικηγόροι να αναφέρουν ότι τους ασκήθηκε ψυχολογική βία προκειμένου να εμβολιαστούν και ότι η Πολιτεία δεν αναφέρει τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 των ατόμων τα οποία έχουν εμβολιαστεί.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) και της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι «είμαστε σε πόλεμο καθώς βάλλεται η βιολογική μας κατάσταση και σ' έναν πόλεμο χρειάζονται σκληρά μέτρα». Επίσης, ανέφεραν ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, ακόμη και η ασπιρίνη, ενώ έκαναν εκτενή αναφορά στη νομολογία του ΣτΕ.

Εύα Καραμανώλη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v