Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με εισαγωγές αίματος από Ελβετία καλύπτονται οι ανάγκες στο νοσοκομείο Παίδων!

Σώματα ασφαλείας, εθελοντές και Ελβετία καλύπτουν με αίμα τους 800 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία στο ''Παίδων''Σήμερα η συνάντηση στο Υπουργείο για τις ελλείψεις στο αίμα.

Με εισαγωγές αίματος από Ελβετία καλύπτονται οι ανάγκες στο νοσοκομείο Παίδων!

Σώματα Ασφαλείας, Εθελοντές και εισαγωγές από την Ελβετία καλύπτουν τις ανάγκες των 800 ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία στο ‘’Παίδων’’ που κάνουν μεταγγίσεις, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. 

Ξεκίνησαν συναντήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τον ίδιο, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Νοσοκομείο Παίδων με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα,  ενώ συμμετείχαν και ο διοικητής του νοσοκομείου, η υπεύθυνη αιμοδοσίας, η επικεφαλής των νοσηλευτών κ.λπ. Όπως μας τόνισε  ο κ. Κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συνάντηση, δεν έχει υπάρξει ποτέ στοχευμένη επικοινωνία από το Κράτος για την ενίσχυση της αιμοδοσίας, ενώ θα έπρεπε ο εθελοντισμός να αποτελεί βασικό μάθημα στη διδασκαλία των σχολείων. 

Ο ίδιος, όπως μας τόνισε, έχει συμμετάσχει σε τριψήφιο αριθμό συναντήσεων για το θέμα των ελλείψεων και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Μολονότι, σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι θέλουν να σταματήσουν οι εισαγωγές από την Ελβετία, καθώς κάτι τέτοιο κάνει κακό και στην εικόνα της χώρας, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Θυμίζει ότι είχε προταθεί να δημιουργηθούν κινητές μονάδες προκειμένου να διευκολύνεται και ο κόσμος που θέλει να δώσει αίμα, πρόταση που όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Eκτός απροόπτου, σήμερα η συνάντηση στο Υπουργείο

"Για να μην πω χθες, πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στην κάλυψη των αναγκών για αίμα των 800 ασθενών που μεταγγίζονται στο ‘’Παίδων’’, μας λέει ο ίδιος, και σε δεύτερη φάση να υπάρξει αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας. 

Πανελλαδικά, σήμερα, οι ασθενείς με μ.α είναι 3.000 (από αυτούς περίπου 200 άτομα είναι παιδιά) οι οποίοι χρειάζονται 120.000 φιάλες αίματος. Από αυτές, οι 30-40.000 αφορούν τους ασθενείς που κάνουν μεταγγίσεις στο ‘’Παίδων’’, οι οποίοι είναι ηλικίας από 30 ετών και πάνω. Οι ανάγκες τους καλύπτονται από τους εθελοντές (πανελλαδικά φτάνουν τους 250.000), τα σώματα ασφαλείας και τις εισαγωγές από την Ελβετία. Οι τελευταίες, κατά πληροφορίες, φτάνουν τις 20.000 φιάλες. 

Με ελλείψεις οι μεταγγίσεις

Κανονικά, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Κ. Παπαγεωργίου, ο ασθενής πρέπει να παίρνει δύο φιάλες αίμα κάθε 15 ημέρες. Όμως, έτσι όπως είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις, παίρνει μία φιάλη την εβδομάδα, βάζοντας καταρχήν σε κίνδυνο τη ζωή του με τις μετακινήσεις του, αυξάνει το κόστος διαβίωσης, δημιουργούνται προβλήματα με τον χώρο εργασίας του (πρέπει να λείπει συχνά) κ.λπ.

Η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο και πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα και αυτή να είναι βιώσιμη και όχι πρόσκαιρη.    

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v