Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προίκα» 300 εκατ. ευρώ για ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2022

Τα έξτρα έσοδα που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες και ποιοι θα κληθούν να τα εισφέρουν. Πόσα θα εισφέρει ο προϋπολογισμός, ώστε να προκύψουν οι ελαφρύνσεις για τους πολλούς. Συζητήσεις με τους θεσμούς για τη 12η αξιολόγηση.

«Προίκα» 300 εκατ. ευρώ για ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2022

Με έναν «κουμπαρά» 250-300 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον ανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με στόχο η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να σηκώσουν μικρότερο φορολογικό βάρος το επόμενο έτος, χωρίς να λείπει και μια μερίδα ιδιοκτητών οι οποίοι θα υποστούν «ψυχρολουσία» μετά την ένταξη των ακινήτων τους στο αντικειμενικό σύστημα.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο των διήμερων επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης, ενώ οι αποφάσεις θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία της 20ής Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η «άσκηση» εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στον σημερινό φόρο ακινήτων οδηγεί σε έναν «κουμπαρά» που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Αν, δηλαδή, οι νέες τιμές ακινήτων εφαρμόζονταν στον σημερινό φόρο, θα οδηγούσαν σε επιβαρύνσεις της τάξεως των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για τους φορολογούμενους και σε ισόποση βεβαίωση έξτρα φόρων για τον προϋπολογισμό.

Από την πρώτη στιγμή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει πως η εφαρμογή τους στον ΕΝΦΙΑ θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει πως τα όποια δυνητικά έξτρα έσοδα θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους με μειώσεις επιβαρύνσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία, με εξαίρεση τα ακίνητα εκείνα τα οποία βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού συστήματος και συστηματικά υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Στον «κουμπαρά» των 200 εκατ. ευρώ (ίσως και κάτι παραπάνω, αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών) έρχεται να βάλει τη δική του συνδρομή και ο κρατικός προϋπολογισμός, ώστε να προκύψουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για τους πολλούς, με τη συνολική παρέμβαση να προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένο σενάριο παρεμβάσεων σε συντελεστές και κλιμάκια δεν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Συμπληρώνουν δε πως με τα σημερινά δεδομένα, η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις.

Με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, ο ΕΝΦΙΑ από το 2022 θα υπολογίζεται συνολικά ανά ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας, όπως συμβαίνει σήμερα με τον συμπληρωματικό. Η νέα κλίμακα αναμένεται πως θα έχει περισσότερα κλιμάκια ενώ θα διατηρηθούν εκπτώσεις και απαλλαγές (50%-100%) για τις οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Το 2022, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο φόρος θα αρχίσει να εξοφλείται από τον Μάρτιο και η εκκαθάρισή του θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις στις αρχές του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v