Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ρεκόρ επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ευρωτράπεζες

Γιατί οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου αποτελούν και πάλι το «πουλέν» των fund managers μετά από πολλά χρόνια. Πού προσβλέπουν, πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι μετοχές. Οι επενδυτικές θέσεις, οι κινήσεις hedging και οι μετοχές αξίας.

BofA: Ρεκόρ επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ευρωτράπεζες

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό, τον οποίο το 48% θεωρεί ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, ποσοστό διπλάσιο από αυτό του Σεπτεμβρίου, εξηγεί η μηνιαία έρευνα της BofA Global Research για τις ευρωπαϊκές αγορές. Η έρευνα διεξήχθη 8 έως 14 Οκτωβρίου 2021, με 430 συμμετέχοντες σε πάνελ με 1,3 τρισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση.

Το θέμα της έρευνας είναι οι τράπεζες στην Ευρώπη, αφού αποτελούν και πάλι το «πουλέν» των διαχειριστών μετά από πολλά χρόνια. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε υψηλό επίπεδο- ρεκόρ αφού ένα καθαρό 46% των ερωτηθέντων επενδυτών είναι υπερεπενδεδυμένοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, με στοιχεία που χρονολογούνται από το 2003.

Το 73% των συμμετεχόντων θεωρεί τον τραπεζικό τομέα ως ένα ελκυστικό μέσο τοποθέτησης για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων (από 53% τον προηγούμενο μήνα), ενώ μόνο το 12% έχει αρνητική άποψη για τον τομέα (από 24%).

Η πίστη στην ευρωπαϊκή τεχνολογία, εντωμεταξύ, μειώνεται, με ένα μόλις καθαρό 7% των ερωτηθέντων που ανέφεραν ότι είναι υπερεπενδεδυμένοι στον τομέα, από 44% τον Αύγουστο και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019. Το 35% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι μετοχές αξίας θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών ανάπτυξης κατά το επόμενο έτος, από 16% τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Οι φόβοι για την Covid-19 έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με μόνο το 3% να αναφέρει την πανδημία ως τον κύριο κίνδυνο.

Αναφορικά με τοn στασιμοπληθωρισμό, εντείνονται οι ανησυχίες, αφού το 34% των παγκόσμιων επενδυτών αναμένουν ανάπτυξη κάτω από την τάση και πληθωρισμό πάνω από την τάση το επόμενο έτος, από 20% τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν καταρρεύσει, με το 6% των επενδυτών να αναμένουν πλέον αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, η πιο απαισιόδοξη μέτρηση για την ανάπτυξη από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο. Η απαισιοδοξία είναι λιγότερο έντονη στην Ευρώπη, με ένα καθαρό 24% των Eυρωπαίων επενδυτών να αναμένει βελτίωση του μακροοικονομικού κύκλου τον τελευταίο μήνα, ποσοστό που έχει υποχωρήσει από το μέγιστο ποσοστό του 92% τον Ιούνιο. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο μακροοικονομικός κύκλος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, από 16% τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να θεωρείται παροδικός, αλλά παρ' όλα αυτά θα οδηγήσει σε νομισματική σύσφιγξη: οι περισσότεροι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν τον πληθωρισμό ως παροδικό, αλλά η εμπιστοσύνη τους εξασθενεί, με ένα καθαρό 20% των συμμετεχόντων να συμφωνεί με την ιδέα του παροδικού πληθωρισμού, από 41% τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδυτές βλέπουν τον πληθωρισμό και τη Fed ως τους σημαντικότερους παράγοντες της αγοράς για το 2022 (με το 31% των συμμετεχόντων να επιλέγει κάθε επιλογή).

Παράλληλα, ένα καθαρό 85% των ερωτηθέντων αναμένει υψηλότερα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 65% τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει ότι το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστεί μέχρι το επόμενο έτος (από 58% τον περασμένο μήνα), ενώ η μειοψηφία 12% πιστεύει ότι έχει ήδη φτάσει στο τέλος του (από 3% τον περασμένο μήνα). 84% των επενδυτών αναμένει περαιτέρω μονοψήφια ποσοστιαία άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, αρχίζουν να εμφανίζονται θύλακες αμφιβολιών: (1) Το 22% των συμμετεχόντων ανησυχεί ότι δεν έχουν αρκετή αμυντική αντιστάθμιση στο χαρτοφυλάκιό τους (από 13%), με το μερίδιο που ανησυχεί για τη μείωση της έκθεσης σε μετοχές πολύ νωρίς να πέφτει στο 36%, από 55% τον προηγούμενο μήνα, (2) οι ευρωπαϊκές προσδοκίες για τα κέρδη έχουν «παγώσει» απότομα, με ένα καθαρό 2% των επενδυτών να αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ ένα καθαρό 42% των ερωτηθέντων εξακολουθούσε να πιστεύει σε ισχυρότερα κέρδη τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων περιορισμών στην προσφορά και της αύξησης του κόστους των εισροών, ένα καθαρό 51% των επενδυτών πιστεύουν ότι τα περιθώρια κέρδους θα μειωθούν κατά τους επόμενους μήνες, η υψηλότερη μέτρηση από τον Μάιο του περασμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v