Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης

Οι ημερομηνίες-κλειδιά, οι δικαιούχοι, οι προκαταβολές και ο «πονοκέφαλος» της ενεργειακής ακρίβειας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να γίνουν οι πληρωμές το ταχύτερο δυνατόν.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης

Οι 700.000 περυσινοί δικαιούχοι επιδότησης θέρμανσης θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα εισπράξουν φέτος, αρχικά, όσα εισέπραξαν και πέρυσι υπό μορφή προκαταβολής και στη συνέχεια, με την υποβολή των σχετικών παραστατικών, τα υπόλοιπα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να έχει πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης της φετινής σεζόν, συνολικού ύψους 168 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να πάρουν μια πρώτη «ανάσα» τα νοικοκυριά τα οποία «καίγονται» από τις υψηλές πτήσεις των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά η σύγκριση με τα περυσινά χαμηλά (0,79 ευρώ το λίτρο μέση τιμή στις 15 Οκτωβρίου, όταν φέτος στην Αττική πιάνει ακόμα και το 1,19 ευρώ) δίνει την αίσθηση τεράστιων επιβαρύνσεων. Στο φυσικό αέριο, οι επιβαρύνσεις είναι πολλαπλάσιες. Οι πρώτοι λογαριασμοί, χωρίς να έχουν πάρει ακόμα μπροστά τα καλοριφέρ για τα καλά, είναι διπλάσιοι σε σχέση με την άνοιξη και έπεται συνέχεια…

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό και με δεδομένο το πολιτικό κόστος από την ενεργειακή ακρίβεια, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 168 εκατ. ευρώ, σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ μαζί με την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατό τα χρήματα αυτά να φτάσουν στους τελικούς τους αποδέκτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται εντός των ημερών αλλά ήδη από χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης περιέγραψε τις ημερομηνίες-ορόσημα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών:

  1. Έως τις  10 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από όλους τους δικαιούχους.
  2. Έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι περυσινοί δικαιούχοι θα λάβουν υπό μορφή προκαταβολής ποσό επιδόματος ίσο με τα περυσινά χρήματα που έλαβαν ως επιδότηση.
  3. Έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι περυσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν το συνολικό επίδομα που δικαιούνται φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς.
  4. Έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα έχουν λάβει το επίδομα που τους αναλογεί και οι νέοι δικαιούχοι, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Φέτος, το επίδομα δικαιούνται 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, έναντι 700.000 πέρυσι και υπολογίζεται πως οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, με το συνολικό ποσό στα 168 εκατ. ερώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το ελάχιστο επίδομα διαμορφώνεται φέτος σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 750 ευρώ και είναι αυξημένο κατά 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Τα παραπάνω εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ και διαμορφώνονται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και  29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v