Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Γκάζι για τα έργα υποδομών, οι επόμενες δημοπρατήσεις

Την άμεση ανάδειξη αναδόχων για τα έργα υποδομής επιδιώκει η Lamda Developement, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στο α' τρίμηνο του 2022. Τι αφορά ο διαγωνισμός για τον Marina Tower. Στη «σειρά» εμπορικό κέντρο και οι υπόλοιποι πύργοι.

Ελληνικό: Γκάζι για τα έργα υποδομών, οι επόμενες δημοπρατήσεις

Την έναρξη εργασιών για τη δημιουργία υποδομών στην έκταση του Ελληνικού τον Φεβρουάριο του 2022 τοποθέτησε με αναφορές στα social media η Lamda Development, επιβεβαιώνοντας έτσι την έκδοση των προκηρύξεων μέσα στο Νοέμβριο. 

Η σειρά των δημοπρατούμενων έργων αναμένεται να γνωστοποιηθεί προσεχώς, καθώς και η κοστολόγηση αυτών, δεδομένου ότι από την περίοδο σχεδιασμού των παραπάνω προϋπολογισμών έχει επέλθει ανατροπή στο κατασκευαστικό έργο, εξαιτίας των ανατιμήσεων πρώτων υλών. Το «παρών» στις παραπάνω δημοπρατήσεις αναμένεται να δώσει το σύνολο των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, με τη Lamda Development να εκτιμά με βάση τα παραπάνω ότι θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχων νωρίς μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα, η Lamda Development υλοποιεί και τον σχεδιασμό της για τα κτιριακά έργα. Έχοντας ήδη αποστείλει προσκλήσεις από το καλοκαίρι, έλαβε τις δεσμευτικές προσφορές για το Early Contractor Involvement από τα τέσσερα κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία κατέθεσαν τις προτάσεις για το μελετητικό σκέλος και το project management του Πύργου Κατοικιών στην παραλία του Αγίου Κοσμά, γνωστό και ως Marina Tower.

Με βάση τους όρους της πρόσκλησης, οι προσφορές όφειλαν να προέρχονται από φορείς με πιστοποιημένη εμπειρία στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, εξού και οι συμμαχίες των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων (Τέρνα με ACC, Άβαξ με Rizzani de Eccher, Intrakat με Bouygues και Archirodon με Besix), οι οποίες βρίσκονται πλέον σε φάση αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, το κατασκευαστικό έργο για τον Marina Tower θα αξιολογηθεί σε δεύτερο χρόνο, γεγονός που επιτρέπει ενδεχομένως την προσθήκη εργολάβων κατασκευής. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο Ελλάκτωρ αναφέρουν ότι η Άκτωρ σκοπεύει να συμμετάσχει σε δεύτερο χρόνο στην κατασκευή του κτιρίου, συμμαχώντας με την Archirodon, εφόσον βεβαίως το σχήμα επιλεγεί.

Στο ίδιο μοντέλο -αποστολής προσκλήσεων ενδιαφέροντος- αναμένεται να κινηθεί η Lamda Development και για τα υπόλοιπα κτιριακά έργα της πρώτης 5ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, προτεραιότητα παίρνει το εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης, ενώ ακολουθούν πριν τη λήξη του 2021 και οι τρεις ακόμη πύργοι που έχει χωροθετήσει η Lamda -ο μεν μεικτής χρήσης στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και οι δύο μικρότερου ύψους προς την πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός του ομίλου προέβλεπε την έναρξη κατασκευής υποδομών μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022 και έναρξη κατασκευής κτιρίων το δεύτερο εξάμηνο του 2022, χρονοδιάγραμμα που μένει να επιβεβαιωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v