Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορο-ελάφρυνση €50 εκατ. για το αγροτικό πετρέλαιο

Με βάση δυο κριτήρια θα γίνεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το μέτρο αφορά 180.000 δικαιούχους, νέους αγρότες, επαγγελματίες και όσους είναι ενταγμένοι σε συνεργατικά σχήματα. Παρασκευή πρωί ανακοινώσεις για την εξειδίκευση του μέτρου.

Φορο-ελάφρυνση €50 εκατ. για το αγροτικό πετρέλαιο

Μείωση του φορολογικού βάρους κατά 50 εκατ. ευρώ για τους αγρότες κατά την αγορά πετρελαίου και ισόποση απώλεια εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό συνεπάγεται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Το μέτρο αφορά νέους αγρότες, επαγγελματίες και όσους είναι ενταγμένοι σε συνεργατικά σχήματα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι δικαιούχοι των ελαφρύνσεων κυμαίνονται από 150.000 έως 180.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια.

  • Αφενός, τα στρέμματα της καλλιέργειας και αφετέρου το είδος θα οδηγούν σε ένα μέγιστο ποσό επιδοτούμενης κατανάλωσης πετρελαίου.
  • Με την υποβολή των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου, οι αγρότες θα παίρνουν πίσω το φόρο που έχουν πληρώσει.

Με αυτό το σχήμα, αν υποθέσουμε πως ένας αγρότης δικαιούται επιδότησης ΕΦΚ για κατανάλωση 500 λίτρων πετρελαίου από τα 750 ευρώ που θα πληρώσει με σημερινές τιμές, μόλις υποβάλλει τα παραστατικά θα λάβει επιστροφή φόρου 205 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αυξήθηκε τρεις φορές από το 2015 έως το 2017, με τα μνημονιακά προαπαιτούμενα να σβήνουν τις επιστροφές στους αγρότες.

Η τρόικα επέμενε πως ο μειωμένος φόρος αποτελεί πηγή λαθρεμπορίου ενώ εκείνη την περίοδο οι αυξήσεις των φόρων τροφοδοτούσαν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο αυξήθηκε από τα 66 τα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, το 2016 στα 330 και το 2017 στα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Το πρωί της Παρασκευής οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης θα εξειδικεύσουν το μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v