Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμα τα πρώτα μεγάλα projects για το Ταμείο Ανάκαμψης

Επενδυτικά σχέδια, ύψους 6-7 δισ. ευρώ η «μαγιά» του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης. Από το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι χρηματοδοτήσεις. Υπογράφονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τις τράπεζες. Ως το 50% του κόστους επένδυσης από χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου.

Ετοιμα τα πρώτα μεγάλα projects για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μια λίστα με 30-40 επενδυτικά σχέδια, που, είτε είναι «ώριμα», είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθούν στις τράπεζες ή ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς εντός των επόμενων μηνών, θα αποτελέσει τη «μαγιά» του σκέλους διάθεσης χαμηλότοκων δανείων, για το εθνικό σχέδιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα εξασφάλισε χαμηλότοκα δάνεια 12,7 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία, μαζί με τραπεζική χρηματοδότηση και ίδια συμμετοχή, θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ ως το 2026.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στοχεύουν στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, χρηματοδοτούμενων κατά τουλάχιστον με 50% από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών και δάνεια προερχόμενα από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή τις Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Κατευθύνονται, δε, αποκλειστικά σε επενδύσεις, που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες: α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη. Η ίδια συμμετοχή πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 20% και η χρηματοδότηση από τράπεζα ή τις ΕΤΕπ, EBRD θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 30% του κόστους της επένδυσης.

Ο υποχρεωτικός τραπεζικός δανεισμός αποτελεί απαραίτητη ρήτρα, καθώς οι τράπεζες είναι αυτές που αξιολογούν την αξιοπιστία του εκάστοτε επενδυτή και τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Πιστοποιημένοι ελεγκτές αξιολογούν την επιλεξιμότητα των επενδύσεων, ως προς τις απαιτήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), ενώ παράλληλα ελέγχουν τη συμμόρφωση με τους κατά περίπτωση κανόνες κρατικών ενισχύσεων (ΓΑΚ, De Minimis, κ.λπ.).

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τις ΕΤΕπ και EBRD.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών που έχει την αποκλειστική εποπτεία του πως θα απορροφηθούν οι πόροι των χαμηλότοκων δανείων «τρέχει», εσωτερικά, την προεργασία ώστε οι υπαγωγές να ξεκινήσουν από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει, ήδη, εισπράξει προκαταβολή 4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ αφορούν σε χαμηλότοκα δάνεια) και επιδιώκει να αντλήσει άλλα 3,8 δισ. ευρώ (1η δόση), ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 30-40 επενδυτικά σχέδια, που αποτελούν τη «μαγιά» του προγράμματος, είναι αθροιστικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Κάποια εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση από τις ΕΤΕπ και EBRD και τα υπόλοιπα από τις τράπεζες.

Στόχος είναι η ένταξή τους να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η Ελλάδα να εμφανίζει υψηλό -συγκριτικά- ρυθμό απορρόφησης. Επιπρόσθετα, η ταχεία υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα δράσει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία.

Η κυβέρνηση «καίγεται» να προωθηθούν επενδύσεις στις περιοχές, που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη) καθώς ένα από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι με το γιγαντιαίο πρόγραμμα φωτοβολταικών πάρκων της ΔΕΗ, δεν αναπληρώνονται αξιόλογες θέσεις εργασίας.

Με δέλεαρ τις επιδοτήσεις που παρέχει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με λήψη χαμηλότοκου δανείου μέσω του ΤΑΑ, η κυβέρνηση θέλει να προωθηθούν γρήγορα στις δύο περιοχές επενδύσεις, που αφορούν σε μονάδες παραγωγής α) μπαταριών λιθίου για εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας (Γερμανός), β) υδρογόνου, γ) πρώτων υλών για φάρμακα (Demo) κά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v