Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΟΙΚ μετά το νέο πακέτο στήριξης

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις στήριξης στη διπλή κρίση πανδημίας-ακρίβειας. Οι δικαιούχοι των €340 εκατ., ο «άγνωστος x» του Δεκεμβρίου και τα περιθώρια.

Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΟΙΚ μετά το νέο πακέτο στήριξης

Στους υγειονομικούς, η κυβέρνηση «χρωστούσε» το επίδομα πρώτης γραμμής από τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν είχε μπει και πάλι το θέμα στο τραπέζι. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το χριστουγεννιάτικο 250άρι το επέβαλε η ακρίβεια.

Το «δυστύχημα» είναι πως ούτε στο ένα μέτωπο ούτε στο άλλο μπορεί να βεβαιώσει κάποιος πως δεν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις. Το αντίθετο μάλιστα.

Για την ενεργειακή ακρίβεια, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «θα έχει πολλά έσοδα το 2022», ως αποτέλεσμα της υψηλής πτήσης των τιμών, ενώ για την πανδημία, παρότι η κυβέρνηση αποκλείει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, οι 105 νεκροί της χθεσινής ημέρας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλείεται.

Το ταμείο του δημοσίου διαθέτει κοντά στα 40 δισ. ευρώ. Ταμειακά επομένως, υπάρχει η δυνατότητα έξτρα παρεμβάσεων κι ας έχουν ξεπεράσει τα 43 δισ. ευρώ τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν στη σκιά της πανδημίας. Επιπρόσθετα, την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν προχώρησε σε επέκταση του χρονικού ορίζοντα εντός του οποίου τα κράτη-μέλη μπορούν να αξιοποιούν το πανδημικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2022.

Την ίδια ώρα βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει πως τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και νέες παρεμβάσεις δεν προβλέπονται. Το ίδιο όμως έλεγε και πριν την ανακοίνωση του έξτρα πακέτου των περίπου 340 εκατ. ευρώ (205 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, 90 εκατ. ευρώ στους υγειονομικούς και 43,5 εκατ. ευρώ στα άτομα με ειδικές ανάγκες).

Η αλήθεια είναι πως ιδίως για τους υγειονομικούς, αρμόδιες πηγές άφηναν «παράθυρο» ανοιχτό. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όμως, οι ίδιες πηγές επιχειρηματολογούσαν υπέρ των μόνιμων μέτρων στήριξης του εισοδήματος και όχι των επιδομάτων. Η ακρίβεια, όμως, έχει υψηλό πολιτικό κόστος και ο χαμηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ βιώνει πολλαπλάσια το υψηλό κόστος των αγαθών σε σχέση με τη μεσαία τάξη.

Έως το τέλος του έτους, νέα έκπληξη δεν αναμένεται παρά μόνο αν προκύψει νέο ράλι στις τιμές της ενέργειας, το οποίο θα κάνει και την επιδότηση των 39 ευρώ τον μήνα (για τις 300 κιλοβατώρες) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να μοιάζει «φτωχή».

Για το 2022, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν αυτός ο οποίος την περασμένη εβδομάδα με τη συνέντευξή του στο Euro2day.gr άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων, αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος. Για την ανάσχεση των πιέσεων στα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου από τις αρχές του 2022 δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις. Εκτός κι αν γίνει ένα…θαύμα και ξεφουσκώσουν δραστικά οι τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v