Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών η Ελλάδα για το 2022

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για τη χώρα μας από τη γερμανική αγορά. Οι τάσεις που θα επικρατήσουν το επόμενο καλοκαίρι. Τι προβλέπουν WTTC και ETC σε ενδεχόμενη επιβολή νέων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών η Ελλάδα για το 2022

Στους τρεις αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2022 συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία μαζί με τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Τουρκία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο όγκο των προκρατήσεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του μεγαλύτερου γερμανικού tour operator, της TUI.

Για την επόμενη τουριστική σεζόν η TUI καταγράφει μία συνεχή αύξηση των προκρατήσεων και παράλληλα αναμένει ανάπτυξη άνω του μέσου όρου, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, με τις ΗΠΑ, τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο και τη Δομινικανή Δημοκρατία να έχουν επίσης ισχυρή ζήτηση.

Βέβαια, η ανατολική και η δυτική Μεσόγειος θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών, με αιχμή την Ελλάδα, τις Βαλεαρίδες και την Τουρκία, όπως αποτυπώνεται στις προκρατήσεις που σημειώνονται μέχρι στιγμής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται και για τις γειτονικές της Γερμανίας χώρες, όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Ιταλία, οι οποίες φέτος αναδείχθηκαν σε δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών ταξιδιωτών, χάρη στην εύκολη οδική πρόσβαση. Μάλιστα, όπως εκτιμούν ανώτατα στελέχη του γερμανικού tour operator, το καλοκαίρι του 2022 θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, με τα τουριστικά μεγέθη να επανέρχονται στα επίπεδα του 2019.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που παρατηρείται είναι η πρόθεση των ταξιδιωτών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους, κάτι που αποτυπώνεται στην επιλογή πακέτων υψηλότερης ποιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τους επικεφαλής της TUI, οι τουρίστες είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν έως και ένα τέταρτο περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους.

Παράλληλα, μία νέα τάση που αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, και όπως φαίνεται θα ξεχωρίσει και το 2022, είναι το «workation», δηλαδή ο συνδυασμός διακοπών και εργασίας μαζί. Η καινούργια αυτή τάση για συνδυασμό εργασίας και διακοπών επιταχύνεται λόγω της πανδημίας, καθώς η δουλειά στο σπίτι και το ευέλικτο ωράριο εργασίας θα αποτελέσει τη νέα κανονικότητα σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο το επόμενο έτος. Μάλιστα, πολλά ξενοδοχεία με τα brands Robinson και TUI Blue προσφέρουν τις δικές τους κατηγορίες δωματίων με ειδικό εξοπλισμό γραφείου, μία προσφορά που θα επεκταθεί περαιτέρω το καλοκαίρι του 2022.

Συνολικά 24 ξενοδοχεία των εμπορικών σημάτων Robinson, TUI Blue και TUI Magic θα παρέχουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να συνδυάσουν εργασία και διακοπές μαζί, με την Ελλάδα να έχει ήδη από φέτος το δικό της κοινό.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council-WTTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission-ETC) συνιστούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφύγουν την επιβολή οποιωνδήποτε περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Γηραιάς Ηπείρου, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος μπορεί να διασωθεί μόνο με την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης από την Ε.Ε.

Σύμφωνα δε με την τελευταία έρευνα του WTTC, έως και 900.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν φέτος να χαθούν στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού της Ε.Ε. εάν επιβληθούν εκ νέου ταξιδιωτικοί περιορισμοί αυτόν τον χειμώνα. Επιπλέον, όπως εκτιμάται, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα μετρήσουν απώλειες έως και 35 δισ. ευρώ από τη συνεισφορά του κλάδου στην ευρωπαϊκή οικονομία πριν από το τέλος του 2021, εάν τεθούν σε ισχύ αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό των μετακινήσεων τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν θα έχουν κανένα όφελος για την υγεία, αλλά θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v