Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς «εκπτώσεις» φέτος οι απαιτήσεις της Εφορίας για e-αποδείξεις

Επανέρχεται η απειλή πρόσθετου φόρου για τους φορολογούμενους που δεν θα συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων. Ποια κίνητρα έρχονται το 2022 για όσους συγκεντρώσουν παραστατικά από κλάδους με υψηλή ροπή στη… φοροδιαφυγή.

Χωρίς «εκπτώσεις» φέτος οι απαιτήσεις της Εφορίας για e-αποδείξεις

Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων και οι εκπτώσεις στις απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα οι οποίες ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για τους πληγέντες από την πανδημία δεν πρόκειται να επαναληφθούν φέτος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα μέτρα αυτά είχαν προσωρινό χαρακτήρα και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν κρίνεται σκόπιμο να επαναληφθούν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2021. Οι ίδιες πηγές πάντως σημειώνουν πως εάν τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείξουν απειλή μαζικών πρόσθετων επιβαρύνσεων, δεν αποκλείεται το ζήτημα να επανεξεταστεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, πριν την έναρξη υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων. Με αυτά τα δεδομένα, οι φορολογούμενοι καλό θα είναι να κλείσουν τυχόν «τρύπες» σε τεκμήρια και αποδείξεις έως το τέλος του έτους, προκειμένου να γλιτώσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.

Από το επόμενο έτος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει κίνητρα εκτός από τις ποινές για όσους επιλέγουν να κάνουν με ηλεκτρονικά μέσα τις αγορές τους και ακόμα περισσότερο για όσους ζητούν και παίρνουν απόδειξη από επαγγελματικούς κλάδους με παραδοσιακή ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Στις αρχές του 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο η λήψη αποδείξεων αξίας έως 5.000 ευρώ από συγκεκριμένους κλάδους θα οδηγεί σε έκπτωση 30% της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα. Η έκπτωση φόρου θα μπορεί να φτάσει έως και τις 2.200 ευρώ ενώ οι κλάδοι που θέτουν υποψηφιότητα για παροχή έξτρα έκπτωσης φόρου (με αποδείξεις) είναι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Παράλληλα οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v