Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Παπαλεξόπουλος: Η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη στην ενεργειακή κρίση

Τον δεκάλογο αισιοδοξίας και πώς δεν θα χάσουμε το... τρένο της καινοτομίας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ζητά να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Δ. Παπαλεξόπουλος: Η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη στην ενεργειακή κρίση

«Η αναμπουμπούλα είναι μια ευκαιρία να επιταχύνουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για να πάει η χώρα μπροστά», είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ για την καινοτομία την 1η Δεκεμβρίου, παρουσίασε 10 λόγους που δικαιολογούν αισιοδοξία, αλλά τόνισε ταυτόχρονα ότι αποτελούν υποσχέσεις για το μέλλον. «Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε πολύ πίσω», είπε. Εξήγησε ότι τα χρήματα που επενδύονται στην καινοτομία δείχνουν την απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τους ανταγωνιστές της, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι με όρους κατά κεφαλήν είμαστε στο 1/10 των επιδόσεων της Γερμανίας και στο 1/50 του επιπέδου του Ισραήλ. Μάλιστα, όπως τόνισε, οι ανταγωνιστές μας δεν μένουν «ακίνητοι» και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος, θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης, ανέφερε επίσης ότι σημείο εκκίνησης για τον ΣΕΒ, για την Επιτροπή Καινοτομίας, είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της συλλογικής πεποίθησης στη χώρα ότι το να καινοτομούμε είναι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να παραγάγουμε πιο βιώσιμες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε εκ νέου τους Έλληνες του εξωτερικού (που έφυγαν με το brain drain).

«Μιλάμε για καινοτομία σε μια εποχή που συμβαίνουν άλλα πράγματα», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος εξηγώντας ότι στην παρούσα συγκυρία, προτεραιότητα είναι το μέτωπο της πανδημίας, την οποία δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε. «Σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στην οικονομία συνεχίζει να αυξάνεται το κόστος», τόνισε αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στη νέα μετάλλαξη Όμικρον του ιού. Ταυτόχρονα με την πανδημία, όπως είπε, μας έχει προκύψει η απότομη έξαρση των τιμών ενέργειας που ήταν έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο αγκάθι για την ελληνική βιομηχανία, αλλά πλέον είναι σε έξαρση.

«Καλώς η πολιτεία ενέσκηψε στα προβλήματα των νοικοκυριών», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ αλλά θα πρέπει να στηρίξει και την ελληνική παραγωγή, για να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι των ανταγωνιστριών χωρών. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να μην αποτελέσει η κρίση το άλλοθι για να αλλάξουμε πορεία στην προσπάθεια που γίνεται να οικοδομηθεί μια αγορά ενέργειας ανταγωνιστική, που θα εξυπηρετεί όλους τους καταναλωτές μεσομακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει προκαλέσει έξαρση του πληθωρισμού. Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις αξιωματούχων και διεθνών αναλυτών που μιλούν για παροδικό φαινόμενο, όπως φαίνεται να πιστεύουν και οι αγορές, αλλά τόνισε ότι «χρειάζεται υπομονή. Να μη βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος πάντως αναφέρθηκε και στους λόγους που δικαιολογούν αισιοδοξία για το μέλλον παρά το γεγονός ότι στη χώρα έχουμε την τάση να πηγαίνουμε κατευθείαν στο πρόβλημα και στην γκρίνια.

Έτσι παρουσίασε τον Δεκάλογο της αισιοδοξίας για το ελληνικό σύστημα καινοτομίας.

  1. Όπως είπε, από το… τίποτα έχουμε ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αξίας 5-6 δισ. ευρώ, που έχει δημιουργήσει 6.000 θέσεις εργασίας. Αν κάνει κανείς τη σύγκριση με τις ΗΠΑ, υπάρχει σημαντική απόσταση αλλά σχετικά με το ΑΕΠ είναι σημαντικό νούμερο, με πολλές εταιρείες να έχουν ήδη γίνει μέλη της ομάδας του ΣΕΒ.
  2. Προβλέπεται η δυνατότητα αυτό το οικοσύστημα να τριπλασιαστεί σε 5 χρόνια.
  3. Ακόμη και μέσα στην πανδημία υπήρχαν πολλές ελληνικές επιτυχίες, με άντληση εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Αλλά, σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, το σημαντικό είναι ότι δεν μετρούν μόνο τα χρήματα αλλά και το παράδειγμα προς μίμηση που προσφέρουν αυτές οι περιπτώσεις, όσο αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών μονόκερων (unicorn).
  4. Οι επενδύσεις από κολοσσούς της τεχνολογίας είναι που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής, αναπτύσσοντας νέα στελέχη και τεχνογνωσία στην αγορά.
  5. Ο ρόλος της ελληνικής διασποράς είναι κομβικός και ήδη είναι πολύ ενεργός, με βάση την τάση που αναπτύχθηκε στην πανδημία. Η ελληνική διασπορά ανοίγει πόρτες και αγορές σε ελληνικά startups, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
  6. Η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι επίσης σημαντική, καθώς βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και στην εφαρμογή, στην πράξη νέων εφαρμογών. Για «στροφή επί το πρακτικότερο στο D του R&D», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος.
  7. Φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δημιουργία clusters στο ελληνικό γίγνεσθαι.
  8. To timing. Βοηθά ο χρονισμός της πράσινης μετάβασης και ανοίγονται ευκαιρίες.
  9. Yπάρχει αρκετά μεγάλη συναντίληψη και αρκετό ενδιαφέρον από μια σειρά επιχειρήσεων και φορέων -από venture funds και angel investors, μέχρι την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
  10. Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε μια μεταστροφή στην αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο τη νεοφυή.

Μιλώντας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι η ανάπτυξη μεγαλύτερων επιχειρήσεων είναι από τις τάσεις που επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Βερέμης, Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της καινοτομίας στην πορεία ανάπτυξης (αντιστοιχώντας στο 10% του ΑΕΠ της χώρας). Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει 5 εταιρείες μονόκερους και θα μπορούσε δυνητικά να διαθέτει 5-10% των unicorns της Ευρώπης, στόχος φιλόδοξος αλλά εφικτός.

Σύμφωνα με τα στελέχη της επιτροπής καινοτομίας του ΣΕΒ, στόχος είναι να αναδειχθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες και η χώρα να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, αξιοποιώντας το ταλέντο. Ο κ. Βερέμης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυνατότητες της παραγωγής καθώς και των πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στα χαρακτηριστικά των εταιρειών που είναι ήδη μέλη της ομάδας καινοτομίας του ΣΕΒ. Ήδη 60 είναι τα μέλη της επιτροπής καινοτομίας και όλες οδεύουν στην κατεύθυνση του unicorn. Μαζί με τη διευθύντρια της Επιτροπής Μάγκη Αθανασιάδη παρουσίασαν τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσει ο ΣΕΒ για το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας.

Μεταξύ άλλων προωθεί συναντήσεις και συνεργασίες των επιτελείων των νεοφυών επιχειρήσεων με εδραιωμένες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια. Ήδη έχουν γίνει 51 B2B συναντήσεις με αμοιβαία οφέλη. Προωθούνται επίσης πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενεργοποίηση των Ελλήνων της διασποράς. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο με 10.000 άτομα και 4.500 Έλληνες της διασποράς έχουν ήδη ενημερωθεί από τις δράσεις του ΣΕΒ ενώ 850 δήλωσαν ήδη ενδιαφέρον προκειμένου να προσφέρουν υποστήριξη στο ελληνικό οικοσύστημα. Αντίστοιχα προωθούνται συνεργασίες με τα πανεπιστήμια ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος τους ως εκκολαπτήρια νεοφυών επιχειρήσεων, ένα πρότυπο που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ο ΣΕΒ παρέχει στους ακαδημαϊκούς δυνατότητες ώστε να διασυνδέσουν την ώριμη έρευνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να επικοινωνήσουν με επιχειρηματικούς όρους τα ευρήματα των μελετών τους.

Εν κατακλείδι, για να μπορούμε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο το τι ζητάνε οι αγορές, ανέφεραν τα στελέχη που συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΣΕΒ και σ’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία του ΣΕΒ με την Accenture. Ο επικεφαλής της Accenture στην Ελλάδα Κυριάκος Σαμπατακάκης έδωσε χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Accenture. Σε συνέχεια της αξιολόγησης όσων πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας επένδυσαν ήδη στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη σημασία του branding της Eλλάδας, στην ενίσχυση της ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης και λοιπών φορέων για προσέλκυση επενδύσεων, διαχείριση της έλλειψης δεξιοτήτων, παροχής κινήτρων για ψηφιακές επενδύσεις, ενίσχυση της καινοτομίας στα συστήματα υψηλής καινοτομίας κ.ά.

Η μελέτη της Accenture «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment» θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του ΣΕΒ για την καινοτομία ΣΕΒ & Innovative Greeks: «Reinventing Greece through Investments in Innovation» (διαδικτυακά την 1η Δεκεμβρίου 2021).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v