Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πραγματοποιήθηκε το 3rd Family Business Conference

Πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων.

Πραγματοποιήθηκε το 3rd Family Business Conference

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου το 3rd Family Business Conference στην Θεσσαλονίκη, με υβριδική μορφή, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων. Σημειώνεται ότι η σελίδα του Livestreaming του Συνεδρίου δέχθηκε 6.473 επισκέψεις.

Στο καλωσόρισμα του ο Γιώργος Λιμπέρης, Πρόεδρος και CEO της Palladian Communication Specialists αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έναρξη της σειρά των Συνεδρίων του “3rd Family Business Conference series - Towards a sustainable future ”, η οποία θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2022 και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για το πρώτο Συνέδριο.

Στον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πόσο σημαντική είναι για την οικονομία η μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση και στο έργο που γίνεται από το Υπουργείο για την επιτάχυνση της υπαγωγής των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Στόχος είναι η υπαγωγή στον νόμο να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες και ταυτόχρονα με μια δηλωτική πράξη, χωρίς να υπάρχει καθυστέρηση των ομάδων ελέγχου του Υπουργείου να ολοκληρώνεται το επιχειρηματικό σχέδιο.

Ο Χρήστος Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΒΕ και συγγραφέας, στην εισαγωγική του ομιλία ανέπτυξε το θέμα «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή: πώς γίνεται;» τονίζοντας ότι η διαδοχή δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά μια δια βίου διαδικασία σχεδιασμού και διαχείρισης, η οποία αφορά άμεσα τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, τα μέλη της οικογένειας και τους εργαζόμενους. Ο ομιλητής παρουσίασε τα απαραίτητα βήματα της διαδικασίας που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της και τη μακροημέρευση της επιχείρησης.

Το ζήτημα της διαδοχής ήταν και το αντικείμενο της 1ης ενότητας του συνεδρίου με θέμα Προτάσεις μακροημέρευσης: τα μέλη μιας οικογενειακής επιχείρησης 3ης γενιάς μας αφηγούνται, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Αρναουτέλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αρναουτέλης ΑΕΒΕ και ο κ. Αντώνης Αρναουτέλης, μέλος του ΔΣ και Υπεύθυνος Παραγωγής της εταιρείας. Πατέρας και γιος μίλησαν για τον τρόπο με τον οποία διασφαλίστηκε η προετοιμασία της επόμενης γενιάς και τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα που συνεπάγεται η συνύπαρξη δυο γενεών στη διοίκηση της επιχείρησης. Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Γιάννης Αρναουτέλης ανακοίνωσε, για πρώτη φορά επίσημα, την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ενεργή διοίκηση της επιχείρησης. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Χριστίνα Κανατάκη, Δημοσιογράφος του TV 100.

Στη συνέχεια, η Λένα Μαμιδάκη, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI), στην ομιλία της αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενσωμάτωση αρχών και πρακτικών ESG στη λειτουργία των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Στην 2η ενότητα με θέμα Το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο υλοποίησης των επιταγών ESG στις οικογενειακές επιχειρήσεις, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Σαμολαδά, Γενική Διευθύντρια του Grtimes.gr, ο κ. Σπύρος Ρεντετάκος, Δ/ντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, της ALPHA BANK αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον καθοριστικό ρόλο των τραπεζών στην αξιολόγηση και στον καθορισμό του ύψους χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επεσήμανε δε, ότι προτεραιότητα της Alpha Bank είναι να λειτουργήσει ως εταίρος και αρωγός για τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο την εκπόνηση σύγχρονων αναπτυξιακών πλάνων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και υψηλές αποδόσεις.

Από την μεριά του, ο κ. Λευτέρης Αναστασάκης, Αντιπρόεδρος ΔΣ, της PRIORITY QUALITY CONSULTANTS ΑΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία αυτής της επενδυτικής περιόδου θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και τα χρήματα θα αξιοποιηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, καθώς θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν επενδυτικό σχέδιο. Τέλος, ο κ. Δημήτριος Κυριαζόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, της GEYER HELLAS ΑΕ αναφέρθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ως προς το φωτισμό, τη θέρμανση και την ψύξη, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να αποσβεσθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν δεν κάνει κανείς χρήση των διαφόρων επιδοτήσεων.

Η κ. Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της ΕΥ Ελλάδος, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τρεις κύριες περιοχής εστίασης των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως, μετά την πανδημία, οι οποίες είναι: 1. Η διακυβέρνηση, η στρατηγική και η λειτουργία (operations), 2. η διατήρηση της φήμης και της ανθεκτικότητάς τους και 3. η συνεχής διεθνής επέκταση.

Την παρουσίαση της κ. Κασελάκη ακολούθησε η 3η ενότητα του συνεδρίου με θέμα Η ωρίμανση του μοντέλου Διοίκησης της οικογενειακής επιχείρησης: στελέχωση, ενσωμάτωση και διαχείριση, στη διάρκεια της οποίας τρεις γυναίκες εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας αναφέρθηκαν, από διαφορετική σκοπιά η κάθε μία, στα ζητήματα της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της προσέλκυσης και ενσωμάτωσης ικανών στελεχών στη διοίκηση μιας οικογενειακής επιχείρησης. Η κ. Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, με συχνές αναφορές στην απουσία και στη συνέχεια στην επάνοδό της στην εταιρεία αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής επιλογής του διαδόχου από την προηγούμενη γενιά. Η κ. Βίκυ Καλτσίδου, CFO της Kaltsidis Wood Industry, περιέγραψε ένα μοντέλο συν-διοίκησης με τον αδελφό της, CEO της εταιρείας, και αναφέρθηκε στη διαδικασία αναζήτησης στελεχών για την επιχείρηση και σταδιακής εκχώρησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων. Τέλος, η κ. Βασιλική Τσούτσα, Διευθύντρια Λειτουργίας & Ανάπτυξης της ΒΙΚΡΕ ΑΕ, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα στέλεχος της αγοράς εισερχόμενο σε μια οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και τις ευκαιρίες και δυνατότητες που δημιουργεί. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Μαρία Μαθιοπούλου, Δημοσιογράφος του Voria.gr.
Στη συνέχεια, η 4η ενότητα με θέμα Διασχίζοντας τα σύνορα: προκλήσεις & ευκαιρίες για τις οικογενειακές επιχειρήσεις επικεντρώθηκε στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, την εξωστρέφεια. Ο κ. Νίκος Μπρης, Director, Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, κατά την εισαγωγή του, στάθηκε στην ανάγκη της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων. Ενώ, τόνισε ότι παρά τη διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων πέρα από τα ελληνικά σύνορα, τα τελευταία χρόνια αρκετές έχουν επιτύχει εντυπωσιακή ανάπτυξη με όπλο τις εξαγωγές. Οι τέσσερις συμμετέχοντες, κ.κ. Συμεών Διαμαντίδης - CEO, Δίοπας ΑΕ, Οικονομικός Επόπτης, ΣΕΒΕ, Βασίλης Δαστερίδης CEO & Co-owner, DASTERI AE και Β’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Ιουλία Χαϊδά - Deputy CEO, ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ και Πρόεδρος, Συνδέσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.), και Μιχάλης Βαφόπουλος, CEO & Founder, Linked Business SA μίλησαν για τα βήματα που ακολούθησαν για να εδραιωθούν στις διεθνείς αγορές και τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σε αυτήν την προσπάθεια, με σημαντικότερη τη δυσκολία εξεύρεσης στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες. Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας ελληνικής εμπορικής ταυτότητας – brand, ενώ τόνισαν την ανάγκη να μην χαθεί η τεράστια ευκαιρία χρηματοδότησης εξωστρεφών επενδύσεων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, κατά τα επόμενα χρόνια.

Το Συνέδριο έκλεισε με ομιλία του ο κ. Δημήτρης Λακασάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Olympia Electronics και συγγραφέα του βιβλίου «Άνθρωπος 4.0», ο οποίος, συνόψισε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου. Κατά τον ομιλητή, η 4η βιομηχανική επανάσταση θα επιτείνει τις δυσκολίες που συνδέονται με τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις. «Δημιουργείται μια ανάγκη διαρκούς επανεκπαίδευσης» τόνισε, καταλήγοντας: «Πρέπει να μάθουμε να μαθαίνουμε, αλλά και να ξεχνάμε όσα έχουμε μάθει».

Κεντρικός συντονιστής και παρουσιαστής του Συνεδρίου ήταν ο δημοσιογράφος κ. Νεκτάριος Νώτης, Founder - CEO, Notice Content & Services (FnB Daily - BnB Daily), Co - Founder, ESGreece.

Το 3rd Family Business Conference πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CRI), ενώ αποκλειστικοί χρυσοί χορηγοί του ήταν η Alpha Bank και η EY Ελλάδος και υποστηρικτής της εκδήλωσης η ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Palladian Conferences για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το πρώτο της σειράς “3rd Family Business Conference - Towards a sustainable future” και ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και διαχείρισή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v