Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ επιδότηση €22.000 για αγορά ηλεκτρικού ταξί και απόσυρση

Θέμα ημερών η ανακοίνωση του προγράμματος επιδότησης της λιανικής προ φόρων τιμής αγοράς ηλεκτρικού ταξί συν μετρητά στο «χέρι» για απόσυρση του παλαιού οχήματος.

Σούπερ επιδότηση €22.000 για αγορά ηλεκτρικού ταξί και απόσυρση

Στην επιδότηση έως και 40% της λιανικής τιμής προ φόρων για την αγορά ηλεκτρικού ταξί με ταυτόχρονη απόσυρση επί πληρωμή του παλαιού οχήματος προχωρά άμεσα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η κυβέρνηση.

Το «πράσινο» πρόγραμμα, που στηρίζεται σε κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς το μόνο που απομένει, είναι η διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων που σχετίζονται με τη συμφωνία μεταξύ των εμπόρων αυτοκινήτων και των τραπεζών, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων αρκετοί επαγγελματίες οδηγοί θα χρειαστεί να περάσουν από το γκισέ της τράπεζας για δανεισμό με βάση τα χορηγητικά προγράμματα που συνοδεύουν την αγορά ενός οχήματος. Η επιδοτούμενη αντικατάσταση του παλαιού οχήματος για τα ταξί στηρίζεται στην κυβερνητική απόφαση βάσει της οποίας από την 1η Ιανουαρίου του 2025 όλα τα επαγγελματικά οχήματα της κατηγορίας θα είναι ηλεκτρικά.

Επιδότηση και απόσυρση

Οι πόροι για την επιδότηση ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιδοτούν έως και το 40% της λιανικής τιμής (προ φόρων) αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέγιστο ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ ενώ 5.000 ευρώ θα λάβει ο επαγγελματίας ταξιτζής για την απόσυρση του παλαιού οχήματος. Προτεραιότητα θα έχουν τα επαγγελματικά οχήματα, των οποίων η άδεια λήγει σε κοντινό χρονικό διάστημα και εκτιμάται πως πρόκειται για τουλάχιστον 2.000 ταξί.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ανοικτή γραμμή με την κυβέρνηση για το θέμα, καθώς αναμένεται να έχουν σημαντικό μερίδιο στη νέα πράσινη αγορά που ανοίγει, αρχής γενομένης από τον επαγγελματικό κλάδο των ταξί.

«Το πρόγραμμα επιδοτεί τον ιδιοκτήτη του ταξί με 40% απευθείας από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο δεν έχουν όλοι ίδια μέσα για να εξυπηρετήσουν το σύνολο της αγοράς», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Οι έμποροι αυτοκινήτων και οι αντιπροσωπείες λειτουργούν επί σειρά ετών με ειδικά δανειοδοτικά προγράμματα προς όφελος του πελάτη τους, τα οποία είναι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους (δημόσιο, αντιπροσωπείες, τράπεζες) και μένουν να διευθετηθούν ορισμένες διαδικαστικού χαρακτήρα λεπτομέρειες».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις χρηματοδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και αναμένεται να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς τον τομέα αυτό, καθώς όλες οι δραστηριότητες αποκτούν πλέον «πράσινο» πρόσημο. Όσο για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος ταξί αναφέρουν ότι η αγορά μόλις ανοίγει και τα επόμενα χρόνια οι χρηματοδοτήσεις σε συνδυασμό με την επιδότηση από το RRF θα ενταθούν. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει απόφαση υποχρεωτικής απόσυρσης των παλαιού τύπου οχημάτων -για τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία- μέχρι το τέλος του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v