Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κοκτέιλ-μολότοφ με τις τιμές ενέργειας

Γιατί κινείται σε απίστευτα επίπεδα τα τελευταία 24ωρα το κόστος στην Ευρώπη. Η ενεργειακή καταιγίδα εξελίσσεται με άγνωστες συνέπειες στη Γηραιά Ηπειρο. Εκτόξευση 54% στο κόστος στην Ελλάδα σε μόλις 48 ώρες.

Νέο κοκτέιλ-μολότοφ με τις τιμές ενέργειας

Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος διαψεύδονται από μια πραγματικότητα πέραν πάσης περιγραφής.

Σήμερα, με την επίσημη έναρξη του χειμώνα και την είσοδο στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε επίπεδα πάνω από 400 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη χώρα μας διαμορφώνονται στα 342,35 ευρώ/MVh, φθάνοντας και τα 508,44 ευρώ εντός της ημέρας. Τιμές που προκαλούν πλέον δέος, καθώς προεξοφλείται η ανεξέλεγκτη πορεία τους, όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες και αυξάνεται η ζήτηση.

Αυτό που φάνταζε θεωρητικό ως τώρα, ήρθε η ώρα η Ευρώπη -και προφανώς και η χώρα μας- να το βιώσει: μια ενεργειακή καταιγίδα με άγνωστες συνέπειες. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι μια προοπτική την οποία ήδη βλέπει η Ευρώπη, σε μια περίοδο που τα αποθέματά της είναι περιορισμένα, το γεωστρατηγικό σκάκι με τη Ρωσία προκαλεί ανατριχίλα, οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ και η Γαλλία έχει περιορίσει κατά 10% την πυρηνική παραγωγή της. Αποτέλεσμα, σήμερα «να κόβει το νήμα» στις τιμές της Ευρώπης με 442,88 ευρώ/MWh.

Όσο οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αναγκασμένες να ρίχνουν περισσότερο φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα τους για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, τόσο οι χονδρεμπορικές τιμές θα συνεχίζουν το τρελό ράλι τους, εκτιμούν στην αγορά.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας, οι τιμές από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας θυμίζουν ασανσέρ… του τρόμου. Ανεβοκατεβαίνουν με ρυθμούς που ζαλίζουν. Μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου, χθες, Δευτέρα, η χονδρεμπορική τιμή ήταν αυξημένη κατά 46% και σήμερα, Τρίτη, αυξήθηκε κατά 8,22%. Δηλαδή, μέσα σε δύο ημέρες ανέβηκε κατά 54%!

Όπως φαίνεται από το ενεργειακό μείγμα, σήμερα το φυσικό αέριο έχει την τιμητική του, με 47,55%, ενώ αντίθετα, οι ΑΠΕ είναι στο 18% και τα νερά περίπου 16%. Λιγνίτες με θερμικές μονάδες Κρήτης είναι περίπου στο 15% αθροιστικά και οι εισαγωγές μόλις στο 2,74%.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή του Δεκεμβρίου ως σήμερα στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 242,41 ευρώ η μεγαβατώρα και αν συνεχιστεί το ανοδικό σερί και κατά τον υπόλοιπο μήνα, είναι προφανές ότι θα φθάσει, αν δεν τα ξεπεράσει, τα 250 ευρώ.

Και ακόμη ο χειμώνας δεν έχει δείξει εδώ «τα δόντια του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v