Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κενό αέρος στις αερομεταφορές έφερε η Ομικρον

Η μετάλλαξη έχει οδηγήσει σε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων ανά τον κόσμο, προκαλώντας τριγμούς στις αεροπορικές εταιρείες.

Κενό αέρος στις αερομεταφορές έφερε η Ομικρον

Ισχυρές αναταράξεις στις αερομεταφορές έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Ομικρον, οδηγώντας τις τελευταίες ημέρες σε αλλεπάλληλες ακυρώσεις διεθνών δρομολογίων και μείωση της πληρότητας των αεροσκαφών ανά τον κόσμο.

Ενδεικτική της σφοδρότητας με την οποία επελαύνει η παραλλαγή Ομικρον, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ταξιδιωτική βιομηχανία, είναι η υστέρηση κατά 20,1% που καταγράφει η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ των μελών του πληρώματος, με τις κινεζικές και τις αμερικανικές να είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο για την ώρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης δεδομένων FlightAware, ο συνολικός αριθμός των ακυρωμένων πτήσεων χθες, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, ξεπέρασε τις 2.700, εκ των οποίων πάνω από 1.000 αφορούσαν δρομολόγια από και προς τις ΗΠΑ. Την Κυριακή, ακυρώθηκαν πάνω από 3.200 πτήσεις, ενώ για το διάστημα από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή ο αριθμός των ακυρωμένων πτήσεων υπερέβη τις 8.000. Η China Eastern με 423 ακυρώσεις, η SkyWest με 291 και η Air China με 198 είναι οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο αριθμό ακυρωμένων δρομολογίων.

Μείωση στην πληρότητα των πτήσεων προς και από ευρωπαϊκά αεροδρόμια από 66% σε 54% από τις 24 Νοεμβρίου και για ένα διάστημα τριών εβδομάδων κατέγραψε, εξαιτίας του νέου στελέχους, και η ACI Europe, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης. Προειδοποίησε δε για περαιτέρω αναστροφή του κλίματος ευφορίας που επικρατούσε τους προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας ότι τελικά η επιβατική κίνηση θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του μείον 60% σε σύγκριση με προ πανδημίας νούμερα.

Όπως εκτιμούν, μάλιστα, πηγές της αεροπορικής αγοράς, εκτός από την περίοδο των εορτών, κατά την οποία καταγράφεται μικρή ανάκαμψη και από το -20% η επιβατική κίνηση διαμορφώνεται στο -12%, η μετάλλαξη Ομικρον θα επιβαρύνει τις αερομεταφορές και το α’ τρίμηνο του 2022.

Η εικόνα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Τον Νοέμβριο η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων μειώθηκε κατά -35,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προ πανδημίας, ενώ καταγράφηκε οριακή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (-36,7% τον Οκτώβριο).

Μάλιστα, ενώ οι επιδόσεις των αεροδρομίων της Ε.Ε. συνέχισαν να βελτιώνονται σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ακολούθησαν πιο χαμηλό ρυθμό ανάκαμψης παρά το άνοιγμα της υπερατλαντικής αγοράς (-38,1% τον Νοέμβριο έναντι -41,2% τον Οκτώβριο), κάτι το οποίο αντανακλά κυρίως την επίδραση της Ομικρον. Εντωμεταξύ, τα αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις τον Νοέμβριο (-19,0%), σε σύγκριση με τον Οκτώβριο (-17,4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v